Непълна подкрепа за новия правосъден министър

Номинираната за правосъден министър Екатерина Захариева няма да има безрезервната подкрепа на депутатите от управляващото мнозинство. Очаква се промените в кабинета „Борисов 2“ да бъдат гласувани в петък.

Парламентарната група на АБВ най-вероятно ще гласува „за“ номинацията, но ще има сериозни резерви. „Не е добра практика кандидати за правосъден министър да не са влизали в съдебна зала“, обяви зам.-шефът на формацията Румен Петков вчера. Той дори намекна, че има време премиерът Бойко Борисов да преосмисли решението си.

Част от Патриотичния Фронт най-вероятно ще се въздържи при гласуването. Пред БНР Валери Симеонов обяви: „Не мисля, че това е удачен избор. По-скоро е търсене на баланс. Отново министър-председателят се опитва с всички да бъде добре. Е, няма как да стане. Ако искаш да си вършиш работата, не можеш с всички да бъдеш в добри отношения.“
Очакванията са Реформаторският блок също да гласува смесено, като хората на Радан Кънев не подкрепят Захариева (виж карето - б.а.).

Днес Захариева трябва да дойде в парламента, за да проведе разговори с всички парламентарни групи. Вчера Борисов и здравният министър Петър Москов я доведоха в Народното събрание, за да я представят на депутатите от управляващото мнозинство. Премиерът обеща и промени в коалиционното споразумение (виж по-долу - б.а.).
„Аз съм работил с нея. Знам нейния административен опит, знам й характера и заедно с всички колеги, разглеждайки кандидатурите, които имаше, стигнахме до извода, че тя би се справила“, обясни Борисов.

БСП, ДПС и „Атака“ със сигурност ще гласуват против номинацията.

Според парламентаристи, ако не събере достатъчно подкрепа, Захариева може да бъде избрана с процедурни хватки като „отсъстващи от залата“ и „нисък кворум“.

Радан Кънев: Изглежда ГЕРБ няма кандидат

Лидерът на ДСБ Радан Кънев определи номинирането на Екатерина Захариева като лоша новина за перспективите пред реформата.

„В никакъв случай не говорим за човек с някаква лична отдаденост или традиция в сферата на реформата в правосъдието. Обикновено досега в служебните кабинети Захариева заемаше позиция, за която не е намерен друг кандидат. За мен това е ясен знак, че ГЕРБ и колегите от РБ, които останаха в мнозинството, нямат кандидат за правосъден министър“, обяви той.

Екатерина Захариева: Това е реформата на реформите

Номинираната за правосъден министър Екатерина Захариева, която в момента е шеф на кабинета на президента Росен Плевнелиев и два пъти е била вицепремиер и строителен министър в съставяните от него служебни кабинети, не мисли, че ще се „нагърби“ с тежки задачи.

След като бе представена на депутатите от управляващото мнозинство в парламента вчера, тя заяви: „Считам, че това е реформа на реформите и без реални стъпки в нея и без успокояване на разговорите по нея и връщане на разговорите на експертно и професионално ниво, нищо няма да се случи. А неслучването на съдебната реформа ще доведе до неслучване на редица други реформи“.

Според нея, за да живеят хората по-добре у нас, трябва да имат усещане за справедливост. „Приех номинацията, защото получих уверение от всички политически партии, подкрепящи кабинета, че за тях тази реформа е също толкова важна и ще има реални стъпки за случването ѝ“, обясни Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини