"Ислямска държава" търси уязвими петролни находища извън Сирия

"Ислямска държава“ се опитва да придобие потенциално уязвими петролни находища в Либия и на други места по света, освен в Сирия, където джихадистите контролират близо 80 % от източниците на петрол и природен газ, съобщава Ройтерс.

Според източника, Съединените щати внимателно следят заради заплахата от „Ислямска държава“ кой контролира находищата, тръбопроводите, маршрутите за доставка и другата инфраструктура в размирните близкоизточни и северноафрикански държави

„Те са се насочили към петролните находища в Либия и на Синайския полуостров“, коментира източник пред Ройтерс.

По американски оценки Ислямска държава продава месечно петрол за 40 милиона долара. Той се транспортира с камиони през бойните полета в Сирия.

Ниските цени на петрола може да се окажат "меч с две остриета" в борбата с Ислямска държава - от една страна приходите на джихадистката групировка от петрола в Сирия намаляват, но от друга засилват уязвимостта навсякъде другаде, тъй като компаниите освобождават работници.

"Някои от петролните работници в територията под контрола на "Ислямска държава" са чужденци. Поевтиняването на петрола прибавя нов елемент на несигурност, тъй като компаниите имат по-малко пари, които да харчат за най-различни неща. Има повече петролни и газови работници, останали без работа по света, които стават по-лесни за вербуване", коментира още източникът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят