Давутоглу: Турция няма никакви взаимоотношения с терористични организации

"Без да се разреши кризата в Сирия, не можем да бъдем сигурни, че бежанската вълна ще спре." Това заяви премиерът на Турция Ахмет Давутоглу пред bTV.

По думите му трите милиарда евро, които Евросъюзът отпусна на Турция, са само част от по-сложен процес за уреждане на бежанската криза.

"Ние сформирахме нашето ново правителство след изборите на 1-ви ноември. Разбира се, България е една от най-важните ни съседки. Комшии сме. Така, че реших едно от първите ми посещения да бъде в България, за да укрепим нашите връзки, за да споделим всички наши възгледи за бъдеще по най-различни въпроси - двустранни, регионални и европейски.

Заедно с моя скъп колега Борисов се видяхме през октомври месец в Истанбул преди изборите и в Брюксел след изборите. За трети път се срещам с него в рамките на два месеца. Това показва важността на нашите отношения. След като посетих Кипър, Азербейджан... Това си е традиция. След като встъпи в длъжност, министър-председателят посещава тези страни. След това дойдох тук, за да покажа, че за нас България е важен съюзник и приятел. Дойдох тук, за да започнем нова ера за следващите четири години", коментира Давутуглу.

Той коментира и ситуацията със сваления руски самолет.

"Не решихме да свалим руски самолет. Ние решихме да защитаваме нашето въздушно пространство. Руският самолет не беше свален във въздушното пространство на Русия, Сирия или в международно въздушно пространство. Нашето решение беше и нашите инструкции към армията са да се пази нашето въздушно пространство, както и нашите сухоземни и морски граници", посочи турският премиер.

"И преди това имаше три нарушения, извършени от руски самолети. Споделихме нашите нови правила за предприемане на действия с руската страна на най-високо ниво. И преди този инцидент да се случи, нашите военновъздушни сили десет пъти предупредиха тези руски самолети да не идват във въздушното пространство на Турция. Всичко това е записано от всички телекомуникационни международни системи на НАТО, на други страни, така че няма нищо за скриване.

Едно нещо е ясно - Турция има правото да пази своето въздушно пространство. Ние не знаехме, че това е руски самолет. Инструкциите бяха да се защитава Турция. Не знаехме каква е целта на този неидентифициран самолет, който нарушава границите ни. Може би той идва, за да бомбандира нашата територия. Така че не Турция създаде напрежението с Русия", посочи Давутоглу.

Руските обвинения, че Турция купува петрол от "Ислямска държава", той определи като "абсолютно невeрни".

"Това са лъжливи обвинения срещу Турция. Това не е истина и снимките са фалшиви. Турция е най-засегнатата страна от присъствието на Даеш.

Нанасят вреди на Турция повече от колкото на която и да е друга страна. „Даеш” са убили стотици турци в Уфа, Суруч и Анкара заради терористични нападения. И Турция извърши много операции срещу Даеш. Така че никой, нито Русия нито друг може да твърди, че Турция има скрити отношения с тази терористична организация", коментира турският премиер.

"Ние се борим срещу всякакъв тероризъм навсякъде по света, но за да се види кой купува петрол, те трябва да отидат в Дамаск и трябва да видят връзките между режима в Дамаск и „Даеш” относно търговията с петрол. И трябва да се види откъде сирийският режим получава петрол. Това е основният канал за ИДИЛ за тълговия с петрол.

Турция е нямала и няма никакви, никакви взаимоотношения с терористични организации, никъде по света", заяви Давутоглу.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини