Митов: Има възможност да се направят неща отвъд така приетите промени в Конституцията

"Правосъдният министър Христо Иванов е направил своя избор с оставката си и може би има основание. Аз обаче имам своя ясен мандат. Аз съм десен човек, застанал на проевропейски и проатлантически позиции. Чудесно се разбирам с премиера Бойко Борисов и нямам съмнение какво трябва да се прави оттук-нататък в бъдеще. Сега най-важното е кой ще е бъдещият правосъден министър и съдебната реформа да продължи. Трябва да имаме прозрачна и бърза съдебна система. Има възможност това да се случи въпреки досегашните промени в конституцията". Това каза външният министър Даниел Митов пред Нова тв.

"Искаме или не Турция е наш съсед и ние трябва да работим заедно", каза Митов. Той припомни, че съвсем наскоро ЕС е подписал споразумение с Турция и не само за имигрантския поток. Наблегна на факта, че южната ни съседка е похарчила 8 млрд. лв. за бежанци от Сирия.

Във връзка с публикации в медиите, че Екатерина Захариева, министър на инвестиционното проектиране в състава на служебното правителство на Георги Близнашки и сегашен началник на Кабинета на Държавния глава, че ще бъде издигната като нов министър на правосъдието Митов коментира, че работи добре с нея.

„Трябва да стане максимално скоро гласуването на нов правосъден министър. Правосъдната реформа не е завършила - тази реформа е едно от най-важните неща. Не става дума за външен натиск, хората го искат. От години се говори за реформа в съдебната система - идеи, които изглеждаха абсурдни преди 10 години, сега пробиват. Всичко може да се реши и отвъд конституционните промени”, каза Митов. Външният министър посочи, че той има ясен мандат и за това не е обсъждано оттеглянето му от министерския пост.

„Христо Иванов е колега, с когото съм работил прекрасно. Щом не се разпознава в гласуването в пленарна зала, има право да го направи. За мен тази битка трябва да се направи”, каза той във връзка с подадената оставка на Христо Иванов като правосъден министър.

„Трябва да се случи съдебната реформа. Сега е важно кой ще е правосъден министър и трябва да се разпише, какво ще се върши. Българската съдебна система трябва да се превърне в прозрачна, бърза и справедлива. Основен дефицит на нашето общество е справедливостта. Виждате РБ се преформатира”, каза външния министър. „Говори се за преподписване на коалиционното споразумение”, каза Митов и допълни още, че е политик с ясна биография и винаги е заставал на проевропейски и трансатлантически позиции и ще продължи да го прави.

„Това, което правя, се разпознава от десните избиратели”, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини