Френските власти разследвали планиран атентат в "Батаклан" още през 2010 г.

През 2010 година френските власти са започнали разследване за планиран атентат в парижката концертна зала „Батаклан“, която бе един от нападнатите обекти при координираните атаки на 13 ноември, пише вестник L’Express, като се позовава на информация на изданието „Канар аншене“.

На 22 февруари 2009 година в Кайро бе извършен атентат срещу френски гимназисти. При атаката загина един човек, а 24 бяха ранени. Тогава заподозреният бе изпратен във Франция, където следователите са разкрили, че един от приятелите на арестувания „планира да се взриви в „Батаклан“, като мотивът е, че „собственикът е евреин, който финансира израелската армия", предава Фокус.

Изглежда заплахата е била много конкретна, тъй като на 13 юли 2010 година е започнало разследване. То е продължило две години и е било съсредоточено срещу Фарук Бен Абес, който е поддържал връзка с Фабиан Клен – френския „глас“ на терористичната организация „Даеш“ („Ислямска държава“), пише вестникът.

Абес е бил арестуван, но в крайна сметка през септември 2012 година поради липса на доказателства е пуснат.

Оттогава никакви допълнителни мерки за сигурност не са били предприети, за да бъде защитена концертната зала „Батаклан“.

„Канар аншене“ отбелязва, че въпреки заплахата полицаите, които са извършили щурма на 13 ноември, не са разполагали с чертеж на разположението на помещенията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят