Белгийската полиция знаела къде е Салах Абдеслам, но не е имала правомощия за арест

Белгийската полиция е знаела предполагаемото местоположение на главния заподозрян за организирането на атентатите в Париж, Салах Абдеслам, но не е имала юридически правомощия за незабавното му арестуване, съобщи министърът на правосъдието на Белгия Коен Гиинс.

По думите му два дни след атентатите във френската столица Абдеслам през нощта срещу 16 ноември се укривал в брюкселския квартал Моленбек. „Неговото местоположение било известно на разузнавателните служби“, казва министърът, цитиран от вестник Het Laatste Nieuws.

Министърът обяснява бездействието на силите на реда с това, че според действащото законодателство в Белгия, полицията няма право да извършва обиски между единадесет часа вечерта и пет часа сутринта. Изключение е предвидено само за криминалните престъпления, но за терористична дейност не се казва нощи в съответния член на наказателния кодекс.

Според изданието, полицията получила разрешение за обиск на адреса, където се смятало, че издирваният може да се укрива едва през деня на 16 ноември, но той вече не бил там.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят