Закон за миграцията ще брани интересите на българите в чужбина

Правителството ще предложи на Народното събрание проект на закон за трудовата миграция и трудовата мобилност (ЗТМТМ). Една от основните цели на предложения законопроект е да осигури правна закрила на българските граждани, упражняващи трудова заетост на територията на трети държави. С приемането на ЗТМТМ българското законодателство в областта на свободното движение на работници и заетостта на чужденците ще се хармонизира с европейските директиви в тази сфера.

Всеки раздел в глава „Трудова миграция от трети държави” на законопроекта въвежда специфични процедури за предоставяне на право на достъп на работници – чужденци от трети държави до българския пазар на труда, които отговарят на европейското законодателство.

Отделна глава от проекта е посветена на равното третиране на работниците - чужденци от трети държави с българските граждани относно права, касаещи професионалната им реализация и социалния и икономическия им живот в България.

Със законопроекта се прави и кодификация на действащата нормативна уредба в областта на трудовата миграция и мобилност, която е разпокъсана в различни по характер нормативни актове. В отделен нормативен акт цялостно ще бъдат уредени обществените отношения, свързани със свободното движение на работници и заетостта на чужденците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини