Миков: Самоцелните промени в Конституцията няма да доведат до особен резултат

"Самоцелните промени в Конституцията, които се правят много често под диктовката на едни или други групи, няма да доведат до особен резултат."

Това се посочва в декларация на ПГ на „БСП лява България”, прочетена от парламентарната трибуна от председателя на групата Михаил Миков.

Той обясни, че с гласуваните промени мнозинството е избрало пътя на компромиса. Той посочи, че „БСП лява България” ще продължи да следва последователната си политика в подкрепа исканията на гражданите.

Миков припомни, че на второ четене, са подкрепили балансираното формиране на квотите, но са песимисти по отношение на разделянето на ВСС.

„Атестат за това, което се случи, са и днешните абсурдни протести пред Съдебната палата“, посочи Миков.

Той посочи, че това е една ситуация, в която не може да има спокойствие и стабилност в съдебната система. Михаил Миков бе категоричен, че няма и дисфункция в Конституцията. „Дисфункция има в органите и в персонажите. Как е възможно ВСС, ВКС и тази година да не изпълни констиуционните си задължения - да представи годишните си доклади пред парламента до 31 май?“, попита Михаил Миков.

„Отминава поредната законодателна промяна, свързана с някакви надежди. Надежди, инспирирани от внушения, надежди инспирирани от оправдания с несъвършенството на Конституцията“, посочи Миков. Той апелира Народното събрание много сериозно да обсъди своите отговорности. „Ние гласувахме против защото смятаме, че от това управлението на системата на съдебната власт няма да бъде по-независимо“, заяви Михаил Миков.

Много внимателно трябва да се помисли, когато НС излъчва следващия път представителите във ВСС – дали това не трябва да бъдат хора, несвързани със съдебната власт, посочи председателят на ПГ „БСП лява България”. „Смятам, че тепърва процесите ще продължават и тази конституционна промяна няма да може да ги спре.

„Нищо няма да се получи от тържеството или недоволството на една или друга група в съдебната власт“, заяви той.

Михаил Миков бе категоричен, че от левицата ще бъдат последователни, защото гражданите искат не оправдаване с несъвършенството на закона, а еднакво прилагане на закона, да се облекчи достъпа до правосъдие. Гражданите искат бързо правосъдие и ясно кариерно развитие на магистратите, а и самите магистрати го искат по обективни критерии, посочи още Миков. „Ние от БСП ще продължаваме да стоим зад това, което искат гражданите”, заяви той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини