Съветници даряват по 150 лв. за спрян проект

Общинските съветници в Русе ще дарят по минимум 150 лв., за да се осигурят грижите на 21 домашни помощници за трудноподвижни хора и инвалиди по приключилия проект „Звено за услуги в домашна среда“. Това беше решено на сесия на местния парламент в крайдунавския град. Социалната услуга ще продължи със събраните 8000 лв. до идния февруари, след като финансиранетто й изтече преди месец.

Идеята е на общинския съветник Мариета Волф /"Глас народен"/. Общината е поканена да сключи споразумение за безвъзмездна финансова помощ по процедура “Независим живот"“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“. Социалните услуги „Домашен помощник“ и „Личен асистент“ обаче могат да се предоставят чак от идния март.

Още м.г. старейшините в предишния Общински съвет си гласуваха хонорарите им да се увеличат с 30% на 580 лв. месечно и по още 5% за участие в комисия. По закон те могат да получават до 70% от заплатата на председателя им. Той пък взема 90% от трудовото възнаграждение на кмета. На първата си сесия съветниците гласуваха градоначалникът Пламен Стоилов /ГЕРБ/ вече да се разписва срещу 2100 лв. месечно.

За годишната издръжка на Общинския съвет в проектобюджет' 2016 са предвидени 495 220 лв. Финансовата му рамка е 82 664 441 лв., без промяна в местните данъци и такси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони