Радан Кънев в кулоарите на парламента - за комплексираните партньори на ГЕРБ, Цветанов, Местан и наследника на Иванов

Имаме широко парламентарно обединение против реформите. Това каза Радан Кънев в кулоарите на парламента.

Радан Кънев: Това беше принципна позиция, много пъти съм казвал, че за конституцията власт и опозиция няма, тя изисква квалифицирано мнозинство, а в случая нашата преценка беше да не участваме в една всеобща договорка за блокиране на промените. Много пъти съм казвал, че конституционно мнозинство против реформи в българския парламент винаги е имало, на моменти, като в предишния 42-ри парламент, то е достигало 240 народни представители. Днес бяха само 190, на второ четене на моменти бяха над 200 с услужливата подкрепа на БСП. Така че ние имаме едно широко парламентарно обединение против реформите, нещо, което не ни изненадва, макар че е много неприятно за България.

Въпрос: Г-н Кънев, ползвате се с облагите на властта, правилно ли беше да отсъствате от гласуването на най-важния закон?

Радан Кънев: Отсъствието в зала в този момент е силен политически знак, част от работата на всеки народен представител.

Въпрос: Какво мислите за новия министър на правосъдието, г-жа Екатерина Захариева?

Радан Кънев: Нека да видим официално предложение, внесено в парламента, тогава ще коментираме официално, ще имаме официална позиция на партията, тя по всяка вероятност ще бъде съобразена с опозиционната ни роля. Освен това, в никакъв случай не говорим за човек с някаква лична отдаденост или традиция в сферата на реформата в правосъдието.

Въпрос: Изненадан ли сте?

Радан Кънев: Изненадан – не. Обикновено до сега в служебните кабинети г-жа Захариева заемаше позиция, за която не е намерен друг кандидат, за мен това е ясен знак, че ГЕРБ и колегите от РБ, които останаха в мнозинството, нямат кандидат за правосъден министър. Отново много лоша новина за перспективите пред реформата.

Въпрос: Г-н Кънев, комплексиран партньор ли сте?

Радан Кънев: Аз не съм партньор на ГЕРБ, така че питайте някой друг дали е комплексиран, тъй като трябва да го търсите сред партньорите, ние не сме партньори на ГЕРБ в това управление. По отношение на репликите на г-н Цветанов и на г-н Местан откъм ДСБ, много високо оценявам факта, че лидерите на двете управляващи партии в този парламент посветиха целите си изказвания на ДСБ, има защо, нормално е да се обърнат към опозицията, която реално ги застрашава, а не към беззъбата група в лявата част на залата.

Въпрос: Как ще гласувате на евентуален вот на недоверие в областта на здравеопазването?

Радан Кънев: В областта на здравеопазването е пределно ясно, че няма да подкрепим вот на недоверие. Ние сме казали, че подкрепяме политиката, която министър Москов провежда, и разликата в отношението ни към правителството не може да направи една политика лоша, добрата политика си е добра политика.

Въпрос: Значи си е ваш министър?

Радан Кънев: Не, но добрата политика е добра политика.

Въпрос: Съгласен ли сте с Янаки Стоилов, че са надделели главният прокурор, ДПС и ГЕРБ над РБ, съдиите и Христо Иванов?

Радан Кънев: Аз това толкова преди Янаки Стоилов съм го казал, че няма накъде. Но тук има друг много важен момент. Ако БСП искаше да е градивна част от съдебната реформа, нямаше да я направи заложник на Ахмед Доган и на Делян Пеевски, на ДПС и на г-н Цацаров. БСП можеше много отдавна да разплете този възел, те предпочетоха по друг начин, чрез мълчанието си, да обслужат спирането на реформата и още веднъж да подчертая – на второ четене, по най-проблемния текст, да дадат братско рамо на ГЕРБ и ДПС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини