Млад мъж запали къщата на баба си със свещи от погребението й

Като в холивудски хорър млад мъж от Асеновград запали къщата на баба си и то със свещите от погребението й, предаде "Марица".

33-годишният Иван Манев получи осем месеца условно с три години изпитателен срок заради умишлено предизвикания пожар. Огънят унищожил имущество за над 25 хил. лв., става ясно от съдебната експертиза.

Зад пожара обаче стои истинска драма, преживяна от младия мъж. Той бил отгледан от баба си, но не бил в добри отношения с възрастната жена. След смъртта той се оказал бездомник, защото тя прехвърлила етажа от къщата на площад "Житен пазар" на друга родственица. Наследничката пък живеела от години в Англия и така етажът бил необитаем, а Иван - без покрив над главата си. Докато една вечер го хванали смесени емоции - хем сантименти към къщата на детството му, хем гняв, че тя не е негова вече.

Късно вечерта той разбил прозорец на къщата и влязъл вътре. Първото нещо, което видял, били останали свещи от погребението на баба му. Младият мъж ги запалил, за да си свети. След това Иван обиколил етажа, качил се на тавана, откъдето си прибрал албуми със стари снимки, дрехи и дори си сменил маратонките. Тогава внезапно се ядосал и хвърлил запалените свещи върху черджетата и те пламнали. Малко след това обаче се осъзнал и започнал трескаво с крака да гаси запаленото. Тръгнал си малко след полунощ, а два часа по-късно съседи се събудили от високите пламъци, носещи се от етажа. Съдебно-техническата експертиза доказала, че пожарът е причинен умишлено, впоследствие е загасен, но не докрай и така се е възобновил.

Разследващите пък стигнали до Иван по кутия кибрит, открита в къщата. На нея било името на погребалната агенция, в която младият мъж работел като носач. Оставеният чифт маратонки също уличил Иван като извършител на престъплението.

Иван не е осъден да плати щети за опожареното стълбище и части от къщата, в която живеят и други хора. Съдът не му наложи ефективна присъда заради младата му възраст, добра характеристика и разкаянието за случилото се.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони