Въоръжаваме пехотата за 1,464 млрд. лева Военните канят 4 компании в търга за нови бойни машини

Полицията разследва жестоко убийство във Варна

Изнесоха опасния серовъглерод от „Химко“ извън страната

Лекари от „Пирогов” преглеждат с 5G връзка Технологията позволява дистанционни високоспециализирани консултации

Еврокомисар проверява казуса с партийните субсидии

Увеличават бюджета за национална туристическа реклама Браншът иска нови визови режими за турци и рунаци

Тим от Китай прави Бейл №1 в света по пари

Роналдо зарадва свой фен в Сингапур

1200 лева глоба за побой след засичане Таксиджия нанесъл телесни повреди на бизнесмен

Депутатът от БСП Явор Божанков: Зам.-губернаторът на Велико Търново Детелина Борисова с имоти на занижени цени

Колони от автомобили чакат да влязат у нас на ГКПП Гюргево – Русе

24 участници в битка за 200 000 лв. в „Игри на волята: България“ Снимките на новото приключенско риалити предаване започнаха

Седем държави свързаха традициите си с Велико Търново

Съдят бивш директор на домове за възрастни хора в Монтанско

Осем души от бандата, подготвяла убийства срещу магистрати, се признаха за виновни

Ксавие Лапер дьо Кабан: Заплахата от тероризъм не спира свободното движение в Европа

Европа не е само една идея, а е реалност. Тя е отворена и свободна.Заплахата от тероризъм не се отразява от възможността за движение на хората. Това заяви в сряда пред студенти от ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“ посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. Пред възпитаниците на великотърновския ВУЗ дипломатът говори за „Променената политическа реалност в Европа и влиянието й върху младежката мобилност“.

„Шенген работи, но все пак е добре да има добър контрол на нашите граници за хората, които влизат в Европа. Заплаха от терористични актове винаги ще има, но това не значи, че трябва да спрем да живеем“, заяви посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.

Пред журналисти той обясни, че темата на лекцията е била по идея на студентите. „Това е знак, че за тях е много важно дали ще имат възможност за свободно движение за туризъм, обучение, работа в Европа“, категоричен е френският дипломат.

На въпрос каква е прогнозата му дали през 2016 г ЕС ще успее да овладее тези процеси, той заяви: „Нямам прогноза. Аз не съм гадател“.

Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан отказа да коментира промените в българската конституцията и какъв знак биха били за ЕС.

По време на работна среща дипломатът и ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов обсъдиха сътрудничеството между великотърновския ВУЗ и университети във Франция, както и бъдещи съвместни инициативи.

Във ВТУ се обучават с френски език 75 души в специалностите Романистика, Приложна лингвистика с френски и втори чужд език, Приложна лингвистика с френски като втори чужд език, Български и френски език, История и френски език и Френска филология – бакалавърски програми и в магистърските програми Транаслатология с френски език, Транслатология с френски и втори чужд език.

Четирима студенти от френски университети се обучават във ВТУ по програма Еразъм+ в Английска филология и Изобразително изкуство, a 9 студенти от великотърновския ВУЗ се образоват във френски университети. Сключени са 14 договора по програма Еразъм + с университети във Франция.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.