Ваят Русе в мечти от лед

Скулптори от 8 държави ще ваят "Русе в мечти от лед" във второто издание на открития международен фестивал за ледени скулптури в крайдунавския град. Абстрактните и сюрреалистични композиции ще украсят алеята пред хотел "Дунав плаза" до централния площад след благородна конкуренция на професионалисти по леден карвинг от Франция, Белгия, Полша, Унгария, Латвия, Русия, Украйна и България. Фигурите ще останат там, докато се разтопят.

Скулпторите ще изваят своите фантазии от 130 ледени блока по 150 кг до края на седмицата. Всяка ще тежи по около 1 тон. Кристалният лед е изработен в ателието им по специална технология. Тя го запазва напълно прозрачен и безвреден за околната среда. За ледената епоха ще напомня и леден бар, където посетителите ще опитват напитки в ледени чаши.

Шоуто на открито е част от традиционния Коледно-новогодишен фестивал. "Русе става все по-красив и му се полагат такива качествени събития", уточни кметът Пламен Стоилов. Идеята за догодина е скулптурите от "Русе айс фест" да се съхраняват в специална шатра 20 на 10 м с изкуствено поддържана температура.

Първите ледени скулптури в Русе се появили още в началото на 20 век и радвали жителите му до края на 40-те г. на миналото столетие. Те се правели всяка зима в центъра на крайдунавския град от собственика на сладкарница "Швейцария" Денчо Ножаров като негово хоби. Всяка зима той дялал фигури на животни и хора от замразен сняг.
Самоукият скулптор използвал малка метална лопатка, с която лепял и оформял майсторски своите творби с внушителни размери. Под ръцете му се появявали бюстове на Сталин, Горки, Пушкин, немският композитор Вагнер и Галилео Галилей.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл