Горанов: Идеята за затварянето митница Свиленград е стара, сега я забързваме

Затварянето на митница Свиленград може да се обвърже с проведената акция там, но идеята не е нова.

Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов на въпрос ще се закрива ли и защо митницата в Свиленград и свързано ли е с акцията срещу митничарите на митница Свиленград.

"Поводът може да се обвърже със случилото се на граничния пункт и корупционните практики, които службите установиха. Причината е структурни промени, които ще дадат възможност по-добре да се управляват човешките ресурси в Агенция "Митници" и не толкова промяна в капацитета на граничния пункт", заяви Горанов.

Финансовият министър заяви, че това е стара идея, която за да не се използва предизборно, преди местни избори, е отложена с кратко време.

"Мислехме да предприемем тази инициатива от януари, но имахме повод и да избързаме с това решение", добави той.

На въпрос по какъв начин преместването на служителите ще подобри работата, Горанов заяви: "Част от ресурса, който в момента се ползва от митницата в Свиленград ще бъде ангажиран в централното митническо управление, където ще се създаде звено, което да управлява централно, както е и европейската практика, всички резултати от сканиранията, така че да не може да се злоупотребява с получените данни на терен".

"Другата част от хората, както е предложението на г-н Танов, ще бъдат ангажирани с митническа дейност, но оптимизацията, която се предлага ще позволи да бъдат създадени нови звена в централното митническо управление и да се подобри като цяло организацията на работата", посочи Владислав Горанов. По думите му, това, което ще се спести от административен персонал, ще бъде насочено към мобилни групи, звена в централното митническо управление и ще подобри работата като цяло.

Във връзка с това колко ще се спести като бройка хора, финансовият министър обясни, че това, което е предложено от Агенция "Митници", е около 40 души, които няма да бъдат уволнявани, а пренасочвани към други звена.

На въпрос дали това е антикорупционна мярка, Горанов уточни: "Като цяло при централизиран анализ на данните, които се получават на ГКПП-та със сигурност възможността за злоупотреби на местно ниво намалява".

По отношение на това колко пъти съответните контролни органи в МФ са дали сигнали, че има нередности преди акцията на контролния пункт, Горанов коментира, че не е тайна, че органите по приходите са подложени на много тежък корупционен натиск, заради функциите, които изпълняват.

"Имали сме многократно сигнали в различни периоди, че има нерегламентирани практики. Не мислете, че това, което се е случило там е без участието и съдействието на органите на МФ", каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини