Борисов: Искаме да преформатираме коалиционното споразумение

Ние искаме всички депутати да бъдат убедени в това, което г-жа Захариева предлага, да бъде всичко конкретизирано, за да няма след това в нейната работа, каквито и да било спънки или недоразумения. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание, предаде  „Фокус“.

Премиерът Борисов представи новия правосъден министър Екатерина Захариева пред депутати от ПГ на ГЕРБ, РБ, АБВ, ПФ. Той посочи, че с коалиционните си партньори са търсили профил на човек, който да продължи започнатото в съдебната реформа като са изхождали от това, че и президентът Плевнелиев чрез служебното правителство пръв е започнал да говори по тази тема. По думите му след това партиите в управлението са я прегърнали темата като своя и се стигна до промените в Конституцията.

„Аз съм работил с нея, така че знам, нейният административен опит, знам ѝ характера и заедно с всички колеги, разглеждайки кандидатурите, които имаше, стигнахме до извода, че тя би се справила. След това поканихме г-н Каракачанов, Борислав Борисов -от ПФ и АБВ съответно, които също декларираха , че биха подкрепили такава кандидатура. Сега се срещнахме с парламентарните групи на ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ, затова и за петък отложихме гласуването за министър, за да може дотогава Екатерина Захариева да се срещне с всички парламентарни групи“, обясни премиерът Борисов.

„Искаме да преформатираме коалиционното споразумение, за което подчертавам, дори промяна за Конституцията - няма в него. Това беше като бонус, като нещо допълнително, което да направим в тази сфера, да поеме всички предложения и в коалиционно споразумение с конкретни текстове, да поеме гаранции партиите, които управляват и подкрепят, че това ще бъде извършено в най-скоро време“, посочи премиерът. По думите му същото се касае и за хода на така наречения антикорупционен закон.

„Така че, към днешна дата получихме необходимата подкрепа да продължим до петък всички тези консултации от партиите, които очакваме да ни подкрепят в парламента“, заяви Борисов. На въпрос кога ще бъде преподписано споразумението, Борисов заяви, че ще се работи от хората, които изготвят споразумението.

"Искаме там някои от основните приоритети на отделните министри да бъдат вкарани в споразумението, за да може след това, това, което излиза от МС да бъде гласувано от парламента".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини