Децата в забавачките във Великотърновско ядат повече месо и малко зеленчуци

Децата в забавачките във Великотърновска област ядат месо два пъти над нормата за деня. Малчуганите хапват малко плодове и зеленчуци. Това е установила проверка на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в старата столица.

Обхванати са общо 216 детски градини, ясли, детски кухни, ученически столове, лавки, автомати за закуски и напитки в училищата, дневни центрове за настаняване на деца и младежи. Сред откритите негативни тенденции са висока консумация на хляб и тестени изделия, по- малко пълнозърнести храни и нисък прием на пресни и консервирани зеленчуци. Според инспекторите малчуганите консумират по- малко плодови и зеленчукови сокове, мляко, млечни продукти и ядки.

От РЗИ са издадени общо 33 предписания за отстраняването на нарушенията. Засечено е, че доставяните продукти често не отговарят на изискванията на наредбите за здравословно хранене. Поради некоректност от страна на производители и доставчици, детските градини и училищни столове избягват да заявяват натурални сокове, тъй като на практика на етикетите е отбелязано "100% натурален сок", а в съдържанието е посочен много по-малък процент.

От РЗИ съобщават за нередовна доставка на поръчаните за седмицата артикули, като често това е причината за ограничена консумация на някои продукти като мляко и риба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони