Изтеглете безплатното приложение „Европейски път – Монтана“

На 17 юни 2019 да почерпят

Кианит ни пази от магии Камъкът на истината

Самолет от Милано кацна аварийно в Москва

САЩ разглеждат всички варианти за отговор на Иран

Спешно заседание на Съвета за национална сигурност на Гърция

Свален от власт олигарх избяга (обзор) Развръзката станала с намесата на US посланика

Моторист и спътницата му са в болница след катастрофа на столичния бул. „България“

Две туристки загинаха при инциденти в Швейцария и Франция заради лошото време

Туроператори пред фалит, гледат към чужбина заради данъчна наредба Вместо да спечели, хазната може да загуби милиони заради банкрут, свиване и изнасяне на бизнеса

Израел кръсти селище на Тръмп

Македония не признава Гоце Делчев за българин Учебниците им по история нямало да се променят

Над 40% от депутатите са подсъдими

Харадинай: Нека никой да не търси повече мир и стабилност на Балканите за сметка на свободата на Косово

Корнелия Нинова си оттегли оставката (обзор) Изборът на председател ще е след местния вот

Китайска компания купува собственика на „Ромпетрол“

Китайската енергийна компания CEFC ще придобие 51% от акциите на KazMunaiGas International (KMGI) – подразделение на казахстанската държавна петролна и газова компания, което има активи основно в Европа, включително България. Споразумението е част от пакетна сделка на обща стойност 4 млрд. долара, подписана между Китай и Казахстан в понеделник, съобщава Reuters, цитиран от „Капитал“. Освен в петролния и газовия сектор двете държави сключват договори и в областта на телекомуникациите и ядрената енергетика.

Стойността на сделката за KMGI не е официално обявена, но според източниците на Reuters компанията е оценена на между 500 млн. и 1 млрд. долара. KMG, известна в миналото като Rompetrol Group, стана част от казахстанската KazMunayGaz през 2007 г. Сделката беше на стойност 2.7 млрд. долара, което я прави най-голямото придобиване в Румъния. Един от основните активи на KMGI е най-голямата румънска рафинерия Petromidia, която има капацитет от 5 млн барела годишно.

Международна мрежа

В Европа The Rompetrol Group притежава над 1000 бензиностанции в 6 страни – Румъния, Република Молдова, България, Франция, Испания и Грузия. Групата притежава също търговска мрежа на петролни продукти и филиали в Украйна, Франция, Испания и Швейцария. В Казахстан Rompetrol осъществява проучвания и производствени и индустриални услуги. В Източна Европа компанията оперира под марката Rompetrol, а в Западна – под Dyneff, Litro и Vector Energy. Българското подразделение „Ромпетрол България“ е създадено през 2002 г. и освен мрежа от бензиностанции притежава петролно депо, разположено близо до Русе. Компанията е сериозен играч на пазара в България, като приходите й за миналата година са били 388 млн. лв. при 351 млн. през 2013 г. Печалбата също е нараснала и от 708 хил. лв. през 2013 г. е достигнала 1.48 млн. лв. през миналата.

Според информацията на Reuters CEFC планира да инвестира милиарди долари в KMGI и да разшири търговската мрежа до над 3000 бензиностанции. Част от финансирането за това ще бъде осигурено от китайският държавен инфраструктурен фонд за изграждане на нов „Път на коприната“, който е на стойност 40 млрд. долара. „Казахстан е богат на петрол и газ и е приятелски настроен съсед. Тази сделка се вписва добре в плановете за нов път на коприната“, коментира представител на KMG, пожелал анонимност.

Китай планира амбициозни инфраструктурни проекти за подобряване на връзките на страната с останалата част на Азия и Европа. Те включват изграждане на железопътни линии, магистрали, петролни и газови съоръжения, електропреносни мрежи и други връзки в цяла Азия.

Експанзия в енергетиката

CEFC започва операциите си на китайския финансов сектор, но постепенно изгражда силни позиции в петролния и газовия сектор. Енергийното подразделение на групата е базирано в Сингапур, като компанията вече е наела десетки опитни мениджъри от държавните петролни гиганти PetroChina и Sinopec, както и хора с опит в придобиванията в енергийния сектор.

Пакетната сделка между Казахстан и Китай включва и споразумение между CGN Mining и Kazatomprom за разработване на уранови залежи в централноазиатската държава. CGN, която е търгуващо се на борсата подразделение на държавната China General Nuclear Power Corporation, ще придобие и миноритарен дял в Kazatomprom. Друго подразделение на китайската група – CGNPC Uranium Resources, също ще работи с Kazatomprom за доставки на ядрено гориво за клиенти в Китай, Казахстан и потенциално трети страни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.