Д-р Митко Ригов: До 7 ястия на Бъдни вечер, за да не преядете

- Жените и децата няма да прекалят, ако консумират по 1-2 сармички или чушки с боб, а мъжете - по 3

Искате след като станете от масата на Бъдни вечер да не усещате тежест в стомаха, да дишате спокойно и да не разкопчавате колана на панталона. „Това ще стане, ако ограничите ястията на трапезата до 7“, посъветва читателите на „Труд“ специалистът по хранене и диететика д-р Митко Ригов. Той е началник на „Болничното хранене“ в столичната университетска Александровска болница.

„Ако поемете голямо количество празнична храна, ще нарушите метаболитния статус в организма и ще натоварите черния дроб. Ще изместите алкално-киселинното равновесие към киселинност и ще влошите водно-солевия баланс“, предупреди д-р Ригов. Затова е добре да бъдем умерени в храненето, независимо дали е делник или празник. А и без преяждане, традициите пак се почитат - например като изядете само 3-4 залъка от питката за Бъдни вечер, 1-2 чушки с боб, 1-2 сармички, парче печена тиква от 200-300 грама и чаша ошав, но без захар. „Количества храна от по 1-2 бройки за децата и жените, и по 2-3 - за мъжете, няма да причинят преяждане“, каза д-р Ригов.

Постната храна е добър избор за организма, защото не е сложна, но в същото време повече натоварва стомашно-чревния тракт (става дума за боб, ориз, тесто - макар и без мая). Много важно е неблажните ястия да се приготвят с по-малко мазнина, а ако се ползва кисело зеле за сармичките, да се обезсоли. „И не на последно място - яжте бавно“, каза още лекарят от Александровската болница.

Всеки си знае колко алкохол да изпие без нежелани последици, но една или две чаши червено или бяло вино са умерено количество. Както и едно или две малки по-високоградусови питиета. „Добре е, ако вода се пие половин час преди вечерята, но не и по време на хранене. След това - половин час преди лягане“, допълни д-р Ригов.

Ако човек има бъбречно, чернодробно или жлъчно заболяване, желателно е ошавът да бъде от сушени ябълки, круши и малко стафиди, но да не е от сини сливи и смокини.

Ако е диабетик, да избягва ориза. „В този случай може да направи плънката за сармите с много малко ориз, но с повече моркови, тиквички и гъби“, каза д-р Ригов. А българите със сърдечносъдови заболявания да обезсоляват зелето, от туршията да хапват символично - не повече от 2-3 хапки.

Най-важното за коледната трапеза е да не се прекалява с месото и месните продукти. „Празничният обяд може да е от една-две салати, нетлъсто месо като пуешкото (например печено или с кисело зеле, но обезсолено), за вегератарианците - вкусно приготвена риба, а ако човек няма здравословни проблеми, порция месо от 200 грама няма да го натовари“, изброи д-р Ригов. Хората със сърдечносъдови проблеми, диабет или подагра, да намалят количеството месо наполовина.

А съветът към всички е да не слагат на масата тежки панирани храни, вместо салатите с майонеза да заложат на традиционно българските. Да не се поставят топени сирена в ястията, защото така те стават по-трудни за възприемане от организма - мазнините се увеличават значително.

„Добро решение за десерт е тиква без захар, но с малко мед или лек крем йогурт с желатин и плодове. Към баклавата може да посегнете два часа след края на обяда, стига да нямате проблеми с теглото“, каза специалистът по диететика. Ако обаче искате да пазите линия, забравете за десерта.

На лека храна няколко дни след Коледа

Няколко дни след Коледа приемайте лека храна. Например салати, зеленчукови супи и ястия, но без ориз, боб и картофи. Пийте повече фрешове, съветва още д-р Митко Ригов.

Принципите за правилно хранене на трапезата за Рождество Христово са същите и за новогодишната маса. „На нея обаче обикновено добавяме ордьовър с качествени месни храни или рибно филе. Важното е да няма хляб и сладко, защото и без това на 1 януари идва още едно изкушение - баницата с късмети“, допълни лекарят.

Той подчерта, че най-важно е да се храним умерено и адекватно - според здравословното състояние. Така например човек с подагра не трябва да прекалява с тлъстите меса, алкохола, червеното вино и бирата.

„Между празниците увеличете приема на вода и течности като чайовете, за да се повиши диурезата и да се изхвърлят отпадните продукти от поетите ястия“, допълни д-р Митко Ригов. Храненето пък да е по-вегетарианско - с риба, извара, моцарела, яйчен белтък, повече зеленчуци. Да не се прекалява с тестени и захарни изделия, картофи и ориз.

А ястията да не са солени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве