Мая Манолова поиска повече ефективни присъди за убийците на пътя

„Кампанията „Един път живот“ е насочена не просто към осигуряване на правото ни на безопасност на пътя, но и правото на живот на нашите деца, на нашите родители, нашите близки и приятели. Това е инициатива, свързана с избора - живот пред смъртта.“ Това каза националният омбудсман Мая Манолова в Народното събрание, където бе представена кампанията „Един път живот“, съобщиха от прессекретариата на омбудсмана.

„Мисля, че длъжници на българските деца и на българските граждани са и законодателната, и изпълнителната и съдебната власт. Законодателната, защото промените в Закона за движение по пътищата и наказанията продължават да се правят хаотично и на парче. Изпълнителната, защото пътищата в България са в безобразно състояние и често са причина за ужасни катастрофи. Затова, че глобите на практика са несъбираеми и чувството за безнаказаност у нарушителите на правилата е надделяващо. Съдебната власт, тъй като статистиката показва, че масово се присъждат условни, а не ефективни присъди на шофьори, извършители не просто на дребни нарушения, а отнели човешки живот на пътя“, подчерта Манолова.

Кампанията „Един път живот“ се организира за пета поредна година. Нейн автор е Калина Крумова, а партньор – фондация „Безопасни улици от Валя“. Като част от инициативата е изработен благотворителен календар за 2016-та година. В него са включени популярни личности, съпричастни на каузата за безопасност на пътя. Сред тях са треньорът на националния ни отбор по волейбол Пламен Константинов, продуцентът Магърдич Халваджиян, писателят Хорхе Букай, актрисите Александра Сърчаджиева, Ернестина Шинова, Деси Бакърджиева, Ернестина Шинова водещият Ники Кънчев, режисьорът Андрей Слабаков и др. На страниците на календара те отварят вратите на семейния, личния и професионалния си живот и споделят своите послания, свързани с Пътя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини