Готвят кадастрална карта за квартала на ромите в Гърмен

Да се търсят средства за създаване на кадастрална карта на квартала на ромите в Гърмен - това бе една от мерките , която се обсъди на специално заседание на Областна администрация - Благоевград във връзка с незаконните ромски къщи.

Областният управител Бисер Михайлов и кметът на община Гърмен Минка Капитанова увериха, че търсят възможности за окончателно, законно и целесъобразно решение. Бе взето решение да се организира среща в общината с представители на "Тръст за социална алтернатива", на която да бъде предложена концепция за финансиране и изготвяне на Кадастрална карта и Подробен устройствен план на ромската махала. Михайлов обобщи, че за кардиналното решаване на проблема е необходимо основният двигател да са областната администрация, община Гърмен, неправителствените организации и местните хора. Решено беше да се търсят всички възможности за финансиране, като се отправи искане към Норвежкия финансов механизъм да бъдат предвидени средства в следващия период на програмата, както и от Програмата за развитие на селските райони.

Българите в Гърмен протестират от 23 май тази година срещу неправомерно вдигнатите къщи в ромската махала и настояват за прилагането на закона и бутането им. "Стига отлагат решаването на проблема с незаконните ромски жилища. Борим се вече 7 месеца само за едно - всички да сме равни пред закона", твърдят те. И припомниха, че в двете акции по събаряне на незаконни сгради са бутнати само 10 от тях, а общит им брой е 124. Преди време от регионалното министерство увериха, че ДНСК ще изпълни всички влезли в сила заповеди за премахване на незаконните строежи при стриктно спазване на човешките права.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини