Лисица върлува ден и нощ в двора на старици

Бедствено положение заради лисица, която върлува ден и нощ по курниците и дворовете им, са готови да обявят 75-годишната баба Венка Кавданска и комшийката й Гюла Кавданска /80 г./ в кюстендилското с. Червен брег, разказа кметицата на селото Силвия Тодорова.

Звярът нямал страх ни от хората, ни от шетащите на воля из улиците бездомни кучета. Първата нощ отвлякла една кокошка на баба Венка, която се движи с патерици, на втората нощ - още една. Старицата почнала да дебне, за да я прогони. Видяла я как се промъква между кошерите през деня, хвърлила по нея дърво, но нападателката не побягнала. На следващата нощ й удушила още 6 от носачките. В курника останала само една кокошка. Лисаната вече се прехвърлила в съседския курник, баба Гюла имала 20, от вчера са 19. Изпищял и техен съсед на ул. Пионерска. Той се разделил с две зайки с малките им.

"Не зная как ще противодействаме. Имаме ловци, но те нямат право да стрелят в населеното място, пострадалите жени и комшията им със зайците живеят насред селото. Опитали да направят капан - слагали месо, дори кюфтета, но лисицата е хитра, не взема от стръвта и продължава с набезите си", притеснена е кметицата. Тя има опасения, че нашественичката може и да е бясна, което още повече усложнява нещата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони