Задържаха над 900 души и близо 7 тона наркотици при мащабна акция в ЕС

Приблизително 900 ареста и 7,7 тона иззети наркотици, това са само малка част от финалните резултати от операция Blue Amber - поредица от международни действия, проведени през 2015 г. от държавите-членки на ЕС с подкрепата на Европол, съобщават от пресцентъра на МВР.

В рамките на уникалната операция правоохранителните служби от 28-те държави-членки, 32 държави извън ЕС и други международни партньори обединиха усилия за неутрализирането на организирани престъпни групи и тяхната криминална инфраструктура.

Blue Amber следва успешната едноседмична операция Archimedes, проведена през 2014 г. Тогава действията бяха фокусирани върху приоритетните области, определени в рамките Европейска мултидисциплинарна платформа за противодействие на престъпността (EMPACT) - трафик на наркотици, незаконна миграция, престъпления против собствеността и фалшифицирани стоки.

През настоящата година бяха извършени координирани намеси на летища, ГКПП, пристанища и специфични места с повишена криминална активност. В резултат на постигнатото отличното ниво на международно сътрудничество, в рамките на операцията Blue Amber са извършени близо 900 ареста – 257 души са задържани във връзка с трафик на наркотици, 281 - за престъпления против собствеността, и 60 - подпомагане на незаконната миграция. Други 263-ма са арестувани по време на провеждането на съвместните дни за превенция на онлайн измами на летища, които целяха преследването на престъпници, заподозрени за измамно закупуване на самолетни билети по интернет, използвайки крадени или фалшиви данни от кредитни карти.

В хода на мащабната международна операция са иззети общо 5 тона кокаин, 2.1 тона канабис, 280 кг синтетични наркотици и 82 кг хероин. Конфискувани са 254 моторни превозни средства, повече от 150 тона фалшиви пестициди и приблизително 140 000 евро в брой, както и 1400 тона крадени метали.

Люксембургското председателство на Съвета на ЕС организира провеждането на операция „Luxcar”, фокусирана върху кражбите на автомобили. “Повече от 250 крадени автомобила бяха иззети при двудневните международни координирани действия, няколко нови разследвания бяха стартирани с подкрепата на много полицейски служители в ЕС и тази на експерти от Европол ” каза СтивШмиц, координаторът на операцията от люксембургската полиция. Той допълни, че престъпленията против собствеността и по-специално тези, свързани с моторните превозни средства, продължават да представляват заплаха за всички граждани на ЕС.

В операция Blue Amber бяха включени и две седмици съвместни действия за противодействие на трафика на наркотици. Трафикирането на синтетични наркотици и употребата на малки пощенски пакети за тази цел е ключов въпрос за много европейски държави. “По време на седмиците за противодействие на престъпленията, свързани с наркотици, фокусът бе насочен специално върху този начин на трафикиране. Общо приблизително 300 кг синтетични наркотици бяха иззети в и извън ЕС” каза ЙоханНойенс, главен инспектор в нидерландската национална полицейска агенция и съръководител на приоритетна област на ЕС „Синтетични наркотици“. Той определи съвместните действия в тази насока като успешни и подчерта ключовото значение на международният обмен на информация и координация в борбата с тези видове международна организирана престъпност. По думите му, под предстоящото нидерландско председателство, съвместни дни за действие по линия на наркотици ще бъдат отново организирани и силно подкрепени.

Служителите за връзка на държавите-членки и международните партньори в Европол координираха обмена на информация между националните правоохранителни органи от работещ в денонощен режим оперативен координационен център, създаден в централата на Европол. Специалисти и анализатори на европейската правоохранителна агенция оказваха подкрепа както от централата, така и по места в държавите-членки.

Директорът на Европол Роб Уейнрайт заяви, че е твърдо решен да продължи да подкрепя такива разследвания и за в бъдеще: “Престъпниците не отчитат граници и поради това трябва да знаят, че вече не са в безопасност никъде. Наше задължение, като правоохранителна агенция, е да продължаваме това международно сътрудничество, за да противодействаме на организираната престъпност. Европол се ангажира да подкрепя националните правоохранителни органи със своите уникални оперативни и технически възможности”.

Действията по Blue Amber бяха наблюдавани от Постоянният комитет за оперативно сътрудничество в областта на вътрешната сигурност на ЕС (COSI). Председателят на комисията, Андре Кола посочи, че съвместените дни за действие в рамките на новия Политически цикъл на ЕС за борба с тежката и международна организирана престъпност (EMPACTJADs) са добър пример за това как засилената координация на правоохранителните органи води до конкретни оперативни резултати. „Комисията предоставя стратегически указания за планиране на съвместните дни за действия (JADs), като председател на COSI, аз съм много доволна от резултатите от Blue Amber и насърчавам всички партньори на Политическия цикъл на ЕС да развиват допълнително идеята за съвместни дни за действие”, добави тя.

Припомняме, че Българи взе участие и в двете фази на мащабната операция: 27 май-24 юни и 21 септември – 06 ноември с акцент трафик на крадени автомобили, на хора, на наркотици, измами с разплащателни средства и незаконна миграция

Повече информация за резултатите от операция Blue Amber може да намерите на уеб сайта на Европол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право