Чеци цитира председателя на ВКС, призовава съдиите да кажат „Не на страха“

Подсъдимият за убийството в Борисовата градина поиска да бъде оправдан

„Делото срещу мен е правен абсурд. Уважаеми съдии, кажете: „Не на страха.“ С тези думи Николай Русинов-Чеци - подсъдим за убийството на Яна Кръстева, помоли Върховния касационен съд (ВКС) за оправдателна присъда. Той цитираше речта на председателя на ВКС Лозан Панов, който в контекста на съдебната реформа призова колегите си да кажат: „Не на страха.“

28-годишната Яна бе открита полугола и удушена в храсти в Борисовата градина през 2011 г. Оказа се, че последните си мигове прекарала с Чеци. Двамата пили алкохол и се оттеглили в храстите да правят секс, където по-късно е намерен трупът й. Чеци отрича да я е убивал.

На първа инстанция той получи доживотен затвор. На втора - присъдата му беше намалена на 19 години.

Пред ВКС вчера прокурорът настоя, че Чеци трябва да лежи до гроб. Той цитира свидетели, според които Чеци ставал „агресивен, циничен и заядлив“, когато пиел. Посочи и че след убийството изключил мобилния си телефон и внезапно напуснал страната.

Защитата възрази. Адвокат Иво Найденов повдигна въпроса за откритите косми върху трупа, които не са от Чеци. Напомни, че прокуратурата имала друг обвиняем, от който после се отказала. И заяви, че единственият безспорен факт е, че Чеци е правил секс с Яна. Но това не го правело убиец.

Чеци отдели 30 минути, за да изложи своите оплаквания. Изреди редица текстове от закони и конвенции, които не били спазени. Наложи се съдиите няколко пъти да го прекъсват. Накрая той заяви: „Нито родителите на жертвата, нито аз получихме справедливост. Искам правосъдие.“

Съдът ще се произнесе до месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право