Горещо време днес, температурите скачат до 34 градуса

България празнува Деня на йога

Днес е Петдесетница

Конгресът на БСП решава дали да бъде приета оставката на Корнелия Нинова

Дебели ли са зодиите?

На 16 юни 2019 да почерпят

Жена е в тежко състояние след катастрофа на столичния бул. „Възкресение“

1969 – годината, която промени света (ИНФОГРАФИКА)

„Ню Йорк Таймс“: САЩ са участвали в кибератаки срещу електроснабдителната мрежа на Русия

Блудницата Теодора – императрицата на Византия

Иран и ЕС са обсъдили ядрената програма на Техеран

Почти сигурното назначение на Лампард се бави заради компенсация от 4 милиона паунда

Пороен дъжд е наводнил улици в Благоевград

Новооткрити артефакти показаха на изложба в Ахтопол Черноморска библиотека е създадена в музея „История на котвата“ в града

Малък самолет падна в река в Полша, пилотът е загинал (ВИДЕО)

Овчари скочиха на бунт в Румъния, щурмуваха парламента

Поне 4000 румънски пастири се вдигнаха на бунт срещу закон, ограничаващ броя на овчарските кучета, които пазят стадата им, и забраняващ пашата през зимата.

Загърнати с ямурлуци, нахлупили калпаци и дрънкащи с чанове, овчари щурмуваха парламента в Букурещ и се наложи полицията да спасява депутатите със сълзотворен газ. Много от участниците в протеста бяха пропътували над 500 км, за да покажат недоволството си от ограниченията, приети под натиск от ловното лоби.

С мотива, че големите карпатски овчарски кучета са много агресивни и често нападат и изяждат диви животни като елени и дори мечки, властите задължиха овчарите да имат само по едно куче, което да пази стадата им в равнините, и най-много три – във високите планини. Пашата от началото на декември до края на април пък бе забранена по природозащитни съображения. Наказанията за нарушаване на новия закон варират от 35 евро глоба до разстрел на „ненужните“ кучета.

Овчарският профсъюз твърди, че за опазване на стадата им от вълци в равнините трябват поне по 5-6 четириноги пазачи, а в планините – най-малко по 10. И обвини правителството, че иска да унищожи вековната пастирска традиция на Румъния. В северната ни съседка по официални данни се отглеждат около 10 млн. овце и 1,5 млн. кози.

Говорител на премиера Дачиан Чолош обяви, че е открита законова вратичка, благодарение на която с правителствена наредба действието на спорните текстове е спряно временно. А през април догодина щяло да бъде намерено решение на проблема.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.