Повече пари за МВР и ДАНС за евтин транспорт

101,8 млн. лв. ще бъдат похарчени от бюджета догодина за компенсиране на транспортни фирми, превозващи пътници без пари или при намалени цени. Това става ясно от проекта на постановлението за изпълнение на бюджет 2016, публикуван от Министерството на финансите.

Сумата се увеличава с 850 хил. лв. спрямо 2015 г. заради повишен размер на компенсациите за превоза на служители на МВР и ДАНС, които пътуват безплатно. Тези ведомства ще получат общо 16,5 млн. лв. за разплащане с общини, при 15,65 млн. лв. за 2015 г.

БДЖ получава 22 млн. лв., с колкото разполагаше и тази година. Там преференции ползват служителите на БДЖ, а също студенти, ученици и пенсионери. Няма промяна и в средствата, предвидени за компенсиране на отстъпките, които се дават в автобусния транспорт по вътрешноградски и междуселищни линии. Сумата през 2016 г. остава 37,8 млн. лв. За транспорта на ученици до 16 години са предвидени 25,5 млн. лв., както и през тази година.

В постановлението не се предвиждат съществени преразпределения на средства по бюджетите на министерства и ведомства. Допълнително до 8 млн. лв. са записани за Министерството на външните работи, които са планирани на постъпления от разпореждания с имоти в чужбина.

В документа е отразено и как ще се изразходват предвидените в бюджета допълнителни 10 млн. лв. за повишаване на заплатите на служителите в музеи, галерии и библиотеки. 3,6 млн. лв. от тях се отпускат по бюджета на Министерството на културата. Останалите средства ще бъдат разпределени по бюджетите на общините.

В постановлението се дава срок на ВМЗ-Сопот до 29 декември 2016 г. да върне в бюджета 211 млн. японски йени, които държавата е платила по заем на завода от „Ничимен корпорейшън“. Отделно от това ВМЗ трябва да върне 8,2 млн. лв., които държавата е предоставила на дружеството като временна финансова помощ през 2001 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини