Кери обясни на Путин, че САЩ вече не го изолират

Италия праща 450 войници край Мосул

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви след 3-часови преговори с руския президент Владимир Путин за Сирия, че Вашингтон не следва политика за изолиране на Москва на международната сцена.

„Думите на президента Барак Обама в този смисъл бяха само по повод Крим, но в интерес на целия свят е САЩ и Русия да търсят съгласие в различни области“, каза Кери след срещата в Кремъл. Тя премина в дружеска атмосфера, след като още в началото Путин се пошегува, че не смогвал да проследява неуморните действия на Кери по множеството проблеми, по които работи. И посъветва американеца: „Трябва да се наспите.“

Резултатът от преговорите е съгласието на Русия да участва утре в нова международна среща по сирийската криза в Ню Йорк, която да доведе до резолюция на Съвета за сигурност на ООН на основата на договорките от Виена за политическото решаване на кризата. САЩ и Русия си остават на различни позиции за съдбата на Башар ал Асад.

Междувременно иранската агенция Фарс съобщи, че миналата седмица тайно в Москва пак е бил командващият елитните бригади „Ал Кудс“ от Революционната гвардия ген. Касим Сюлеймани. Твърди се, че след подобна негова визита през лятото Путин взел решението да се намеси в Сирия.

Руското военно министерство докладва, че във вторник бойната авиация унищожила в Сирия 320 терористи, 34 единици бойна техника, 15 цистерни с гориво и 94 колонки за бензин. Според Сирийската обсерватория за човешки права същия ден при руски бомбардировки в провинциите Алепо и Идлиб загинали 39 цивилни.

На обиколка в региона бе и шефът на Пентагона Ащън Картър. От турската ВВС база „Инджирлик“, а по-късно и от Багдад той призова Турция и арабските съюзници в US коалицията срещу халифата да активизират усилията си за победа срещу терористите.

Италианският премиер Матео Ренци обяви, че изпраща 450 войници, за да бранят язовира край контролирания от „Ислямска държава“ иракски град Мосул. Решението било взето след молба от консорциума „Треви“, който още имал интереси в изграденото от Италия и Германия през 80-те години на ХХ век съоръжение на р. Ефрат.

А при обстрел на джихадисти на турския лагер Башика край Мосул бяха ранени най-малко 4-ма турски войници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят