Росен Бъчваров, говорител на НАП: В хакнатата база данни няма електронни подписи

Две нови огнища на Африканска чума при домашни свине за първи път в област Русе

Народното събрание прие отпадането на машинното гласуване

Искат да се забрани достъпът на гъбарите в горите

Прокуратурата постанови задържане под стража на шведа-автокрадец Кристофер Андерсон нямал шофьорска книжка

БСП – София с кандидати за кметове в още 5 столични района

Започва фестивалът „Дни на куклите”

Министерство на културата: Строителят на Ларгото да отстрани проблемите по обекта Ще предявим съдебен иск при отказ да се премахнат повредите, каза Боил Банов

Турски отбор подписа с грешен футболист

Горанов: Свидетели сме на най-сериозната досега хакерска атака у нас

Илияна Йотова за речта на Урсула фон дер Лайен: Повече емоции, отколкото отговори!

„Червени“ фенове окупираха черногорски курорти

ЦСКА с променлив успех в бивша Югославия

Пастир би и докара до кома възрастната си приятелка

Президентът Радев награди посланика на Израел у нас с орден “Мадарски конник“ (СНИМКИ)

Екатерина Захариева – Изненадващата номинация

Първите реакции, след като стана ясно, че шефката на кабинета на президента Екатерина Захариева е предложението на ГЕРБ за нов правосъден министър, очаквано са разделени между одобрението и неодобрението. Но най-силно като че ли са изненаданите от този ход. Защото в този тежък за правосъдната система момент начело на министерството застава човек, който не идва от средите на правосъдието.

Изненадата идва и от това, че Захариева, която е сред най-близките хора на президента Росен Плевнелиев в политиката, подкрепяше Христо Иванов. Двамата са работили много добре заедно в последното служебно правителство, в което Иванов бе правосъден министър, а тя – вицепремиер. Тя е сред хората, харесвани от критиците на сегашната правосъдна реформа, и ще бъде много интересно какви ще бъдат отношенията й с излезлите на улицата да протестират.

Но все пак интересното е, че изявите й напоследък не са тясно свързани с правосъдната реформа и поне публично Захариева не е давала повод да се разбере какво точно мисли. Изявлението й, че това е реформа на реформите и че от нея зависят и много други промени в държавата, с нищо не подсказва какво точно възнамерява да прави.

Иначе Захариева има стремителна кариера, в която голяма роля играе съпругът й. Ангел Захариев е един от най-успелите млади архитекти в България, който заедно с двама свои приятели създава през 2005 г. архитектурно студио “А и А архитекти” ООД. Тяхно дело е проектът за “Бизнес парк София” и за “Резиденшъл парк София” – две начинания, тясно свързани с президента Росен Плевнелиев в предишното му качество на строителен предприемач.

Оттук идва и връзката на Захариева с Плевнелиев, с когото са семейни приятели. 2009-а е годината, в която Плевнелиев я взе за свой заместник в регионалното министерство. Дотогава тя имаше едва две години стаж като адвокат и около 7 години като юрист в Министерството на околната среда и водите.

Колеги на Захариева от екоминистерството я оценяват като способна юристка, но не блестяща. Някои дори пазят неприятни спомени от сблъсъци с нея. Но това може и да се дължи на темперамента й на “лъвица” по зодия. Пък и в България юристите смятат дипломите по право, получени от място, различно от Софийския университет, за “втора ръка”. А Захариева е завършила право в Пловдивския университет. Тя е от Пазарджик и е учила в Немската езикова гимназия в града.

Защо като регионален министър Росен Плевнелиев е решил, че тъкмо Екатерина Захариева е най-достойна за негов заместник, който да отговаря за промените в законите, държавните имоти, ГРАО и жилищната политика, може да отговори само той. Като зам.-министър Захариева все пак има принос за важни промени в законодателството. Например, за да тръгне санирането, трябваше да се променят Законът за етажната собственост и куп наредби, а това беше нейно дело. Тя подготви и промените в Закона за устройство на територията, и тези в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Но все пак това са специфични, тясно специализирани закони. Кое е накарало Бойко Борисов да мисли, че Захариева ще се справи със Закона за съдебната власт и процесуалните закони, които са в основата на съдебната реформа, не е ясно.

Сигнал за навън

Едно от обясненията за кандидатурата на Екатерина Захариева е, че така се дава сигнал навън, че промените в конституцията в България не се правят с някаква комбинативна цел. Обяснението е, че чрез нейното издигане се прави опит да се регулират конкуриращи се групи вътре в управлението. Именно затова е предпочетено да не се издига човек, който е вътрешен за правосъдната система.

ЗА НЕЯ

Не помня нещо блестящо

Много е важна нагласата и намеренията за политика в този сектор, защото се наслушахме на декларации без реални проекти за процесуалните закони. Така че очаквам от г-жа Захариева да изложи своите мотиви за реална политика. Иначе тя два пъти участва в служебни кабинети и не мога да споделя някакви бляскави успехи от нейното управление. Веднъж беше и вицепремиер и отговаряше за организацията на изборния процес, а нямам спомени да се е случило нещо изключително. В тази сфера трябва да имаш много авторитет както в средите на магистратите, така и сред българските граждани.

Атанас Мерджанов, член на Висшия съвет на БСП, депутат

Ползва се с доверие

Екатерина Захариева се ползва с доверието на премиера и на парламентарните групи в управляващото мнозинство. Премиерът е преценил, че тя може да се справи с това предизвикателство и ще може да изпълни целите. Тя е човек, който два пъти се налагаше да участва в служебни кабинети. И с доверието, което има, ще може да изпълни всички цели, заложени в стратегията за съдебна реформа. Вярвам, че ще има диалог и обсъждане на внасяните от нея законопроекти.

Цветан Цветанов

зам.-председател на ГЕРБ, депутат

Тя отива там, където няма друг кандидат

Не може да се каже, че Екатерина Захариева има някаква лична отдаденост в сферата на правосъдието. Досега в служебните кабинети тя заемаше позиция, за която не беше намерен друг кандидат. За мен това е ясен знак, че останалите партии нямат в момента кандидат за правосъден министър. А това е лоша новина.

Радан Кънев, лидер на ДСБ, депутат

Ще се справи

Аз съм работил с нея. Знам нейния административен опит, знам й характера и заедно с всички колеги, разглеждайки кандидатурите, които имаше, стигнахме до извода, че тя би се справила. След това поканихме господин Каракачанов от Патриотичния фронт и Борислав Борисов от АБВ, които също декларираха, че биха подкрепили такава кандидатура.

Бойко Борисов, министър-председател

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.