Андреа лъсна чисто гола във вана (СНИМКА)

Пуснаха обвинения за хакването на НАП

Защитен свидетел обвинен в убийството на варненски диджей

Русия предложи на Турция изтребители Су-35 По-рано днес САЩ блокира Анкара от програмата си за бойни самолети F-35

Двуглава костенурка се роди в Малайзия Оцеляла едва няколко дни

Започна одит на информационните системи на НАП

Иран задържа петролен танкер в Персийския залив

Рицарите на Малта дариха линейка на „Пирогов“

Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху безлимитното финансиране на партиите от фирми

Два проекта стартират в защитено жилище за младежи с интелектуални затруднения Ще бъдат направени обновяване на базата и подготовка за заетост на младежи

Велико Търново ще получи европейски средства за доизграждане на ВиК инфраструктурата В областта от Оперативна програма „Региони в растеж“ се инвестират близо 67 млн. лв. по 28 договора

Бащата на Неймар на среща с „Ювентус“

Паламудът се люпи, хванали няколко малки риби в Лозенец и Приморско

Млади атлети и журналисти се включват в проект срещу агресията в спорта

Йоана води любовна Fiesta от 20-метрова кула Течението отнася лодката на певицата, спасителен екип я връща на брега на язовир Огняново

Китайци проучват VII блок на АЕЦ “Козлодуй”

До април 2016 г. ще е ясно дали VII блок на АЕЦ “Козлодуй” ще се строи от китайска компания. Изричното условие на правителството е проектът да се осъществи без българско финансиране, а голяма част от средствата да се осигурят от стратегическия инвеститор, без държавна гаранция. Това съобщи вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев.

Разговори за финансирането на ядрения проект бяха проведени в края на ноември при посещението на премиера Бойко Борисов в Китай, но се водят реално от две години. Преди два дни Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова заведоха представители на китайската компания SNPTC в атомната централа и обсъдиха възможностите за изграждането на новата ядрена мощност.

Дружеството е един от трите оператора на ядрени мощности в Китай и основен партньор на „Уестингхаус“. У нас държавното китайско дружество смята да се включи в проекта с инвестиционното подразделение на групата.

Вчера вицепремиерът обясни, че вече е създадена работна група с представителите на потенциалния инвеститор. Целта на преговорите е да се изчисти икономическият модел, по който би могла да се случи инвестицията. Основният въпрос е дали китайската компания да има миноритарно или мажоритарно участие в проекта. Обсъждат се всякакви варианти. Ще видим кой от тях ще е най-приемлив за нас и за инвеститора, каза Дончев. „След най-много 4 месеца искам да има няколко възможни сценария, за да има възможност да избираме. Тогава ще знаем има ли реалистичен вариант, или ще търсим друг“, добави той.

Първото изрично условие на правителството е, че подобен проект трябва да се реализира без държавна гаранция. Не изключваме варианта държавата да има дялово участие, което ще е по-скоро миноритарно. Все пак мощността ще се изгражда на площадка, която е държавна собственост. Имаме основание да претендираме за дял в този проект, каза Дончев.

SNPTC e държавна китайска компания, която е и строител, и оператор на енергийни мощности.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.