Стряскат ни с ужасни картини върху цигарите

Стряскащи картини, илюстриращи вредите и опасностите за здравето от тютюнопушенето, ще бъдат поставяни върху кутиите с цигари от май 2016 г. Това предвижда промяна на закона за тютюневите изделия, одобрена вчера от Министерския съвет.

Ще бъдат използвани 14 различни картини, изобразяващи заболявания, вредното въздействие върху деца и др. Предстои законопроектът да бъде внесен в Народното събрание и да бъде гласуван в началото на януари.

Промените пренасят в българското законодателство европейските изисквания. След май 2016 г. на пазара ще се продават и старите опаковки, върху които в момента има само предупредителни надписи, до изчерпване на количествата, произведени дотогава.
Срокът за окончателно въвеждане на новите опаковки в целия Европейски съюз е май 2017 г.

Освен това производителите ще бъдат длъжни да поставят на всяка кутия баркод, с който ще може да се проследи пътят й от завода до търговеца на дребно.
Две години ще бъде срокът, в който България ще трябва да въведе и заместител на бандеролите върху кутиите цигари.

Според новите изисквания на проектозакона, страшната картинка ще трябва да заема 65% от опаковката и да бъде поставена отгоре надолу. Дава се обаче двегодишен срок на всяка държава в ЕС да замени бандеролите и през това време картинките ще бъдат поставяни на дъното на опаковките.

От май 2017 г. спира производството на ароматизирани цигари и такива, които улесняват абсорбирането на никотина.

Според промените в закона за тютюна пълнителите за електронни цигари ще се пускат на пазара само в специални контейнери за многократно пълнене с обем не повече от 10 мл, в електронни цигари за еднократна употреба или в патрони за еднократна употреба до 2 мл.

Ще бъде забранено подобни продукти да съдържат повече от 20 мг никотин. Преходният период за промяна на изискванията за електронните цигари е май 2017 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес