„Литекс“ изхвърлен от „А“ група, „Лудогорец“ печели

Дисциплинарната комисия на БФС изхвърли „Литекс“ от „А“ група. Причината - изваждането на отбора от терена на мача с „Левски“ в събота на „Аспарухов“. „Оранжевите“ имат 7 дни да обжалват в Апелативната комисия, чиито решения се броят за окончателни. Остава открит обаче въпросът за жалба например в Спортния арбитражен съд в Лозана.

В събота Стойчо Стоилов, смятан за главен мениджър на „Литекс“, прикани футболистите да напускат терена. Той обаче не фигурира в лицензионните документи на клуба. Трифон Попов, регистриран като изпълнителен директор, пое отговорността - той е наредил на Стоилов да извади отбора. В противен случай можеше да се появи тълкуване, че играчите са напуснали терена без заповед и да бъдат наказани по 1 година вън от футбола. Сега Попов е глобен 15 000 лв. като инициатор, клубът - 20 000 лв., а футболистите остават без санкция.

Спортно-техническата комисия (СТК) на БФС ще се събере днес и ще присъди служебно 3:0 за „Левски“. Експертите обаче ще чакат решение на Апелативната комисия, за да обсъждат какво става при изхвърляне на „Литекс“. Основният вариант - ще бъдат анулирани резултатите на „Литекс“ досега в първенството, защото изваждането става за провинение в първия полусезон. По наредбата на БФС за първа половина се броят мачовете до края на 2015 г.

Така класирането ще се промени сериозно. „Лудогорец“ и „Левски“ стават начело с равен актив след служебно 3:0 днес, но при новата таблица без „Литекс“ шампионът ще има 5 точки аванс.

Предстои решение и дали „Литекс“ да бъде отстранен и от турнира за купата, за който жребият за полуфиналите е отложен. Второ изхвърляне на „оранжевите“ обаче бе отречено от Атанас Караиванов, главен мениджър на Професионалната лига, която администрира мачовете за купата.

Поне засега „Литекс“ ще започне в „Б“ група следващия сезон. СТК ще реши и промяна в системата за изпадане и влизане в елита, който уникално остава с 9 клуба. По регламент в момента последният отива в „Б“ група, откъдето идва първият. Предпоследният в елита играе бараж с втория от ІІ лига.

„Оранжевите“ обжалват

„Литекс“ логично оспори изваждането на отбора от „А“ група.

„Приемаме хладнокръвно това решение - гласи официалната позиция на клуба. - Ще обжалваме по съответния ред във всички по-висшестоящи комисии и институции. Със сигурност няма да се примирим с тази неправда и ще се борим с всички законни средства, докато справедливостта възтържествува.“

Заканата предвещава юридическа епопея. Нищо чудно чрез протакане из съдилища ловешкият клуб да си продължи напролет в „А“ група в очакване на крайно решение.

Първо Апелативната комисия на БФС трябва да се произнесе по обжалването - до края на годината. Но „оранжевите“ могат да се обърнат към арбитражни спортни трибунали в България и в Лозана, към граждански съд...

Изваждането на клуба от елита не прекратява автоматично договорите на футболистите, освен ако имат такива клаузи. Но е ясно, че ударът е и икономически. Ако „Литекс“ скоро окончателно отпадне, е трудно да бъдат задържани асовете, а в добавка пада и цената им. Остане ли отборът в турнира за купата, то напролет е чакан от едва три мача - два полуфинала и евентуален финал.

Все пак ситуацията е в процес на развитие и всичко е възможно.

„Сините“ наказани за 3 мача

Дисциплинарната комисия на БФС наказа „Левски“ за 3 мача, но за двата всъщност санкцията не е страшна.

Заради боя на „сини“ ултраси с полиция на двубоя за купата в сряда в Ловеч (3:0 за „Литекс“) ще бъде затворен за две срещи сектор „Б“ на „Аспарухов“. Това реално означава, че агитката на „Левски“ ще се премести в сектор „В“ за мачовете срещу „Монтана“ и „Пирин“ напролет.

За следващото домакинство - срещу „Берое“, „синият“ стадион ще бъде напълно затворен за публика. Причината - удрянето с камък на делегата на БФС Юри Стоименов след прекратяването на двубоя с „Литекс“ в събота на „Герена“.

За ловешкия инцидент е приложен принципът на УЕФА, че се затваря секторът с провинилите се фенове. В случая в бой влязоха крайни ултраси от сектор „Б“. Един полицай е със счупен пръст, още няколко са извадили медицинско.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ