Тибетското плато става епицентър на опасността за световния климат

Китайски учени публикуваха два будещи тревога доклада в рамките на седмици. И двата сочат, че хималайските ледници и тибетската вечна замръзналост затъват в катастрофална климатична промяна , заплашваща водната система на Жълтата река, Яндзъ и Меконг, пише The Telegraph.

Тибетското плато е „третият полюс“ на света: най-големият резервоар на прясна вода извън Арктика и Антарктика. Районът се затопля, превръщайки се в епицентър на опасността за световния климат.

Дали приемате или не хипотезата за предизвиканото от човека глобално затопляне е без значение. Китайската академия и Политбюро го приемат, пише изданието, цитирано от "Фокус". Така прави и президентът Си Дзинпин, който прекара своята Културна революция в миньорския регион на Шанси. Този политически факт е земетръсен за световната фосилна индустрия и икономиката на енергията.

До миналата седмица имаше надежда сред някои западни скептици и част от представителите на фосилната индустрия , че Китай никога няма да подпише Парижкото споразумение за климата. Тази политическа преценка може би е била правилна за ерата на Ху Дзинтао. Сега тя се държи на сламка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят