Румен Христов, СДС: Очаквам споразумението с ГЕРБ да бъде подписано преди коледните празници

"Очаквам споразумението с ГЕРБ да бъде подписано преди коледните празници". Това каза зам.-председателят на СДС Румен Христов пред БНР във връзка със сроковете, в които ще бъде подписано анексираното споразумение между коалиционните партньори в правителството.

„Очаквам и съм почти сигурен, че това ще се случи преди коледните празници, защото още вчера ИС на РБ имаше събрание, на което обсъдихме нашето предложение за анекс към коалиционното споразумение. Днес отново ще обсъждаме този въпрос, напреднали сме по текста. Дадохме си време до днешния ден да дадем забележките или предложенията от всички страни за допълване и разясняване на това, което искаме да разпишем в тази т. нар. пътна карта към споразумението и след това да предложим на нашите коалиционни партньори от ГЕРБ нашето предложение и да можем да стиковаме заедно с тях окончателния вариант на текста”, посочи той.

По думите му, допълнението към споразумението е свързано повече с програмната декларация, одобрена предишния път.

„То не е дълго, а е в рамките на 2 страници - 2 страници и половина. Дава сферите, които ние многократно сме казвали, че са приоритетни за нас, записано е и част от вижданията ни по отношение на законодателната програма. Най-вече говорим за по-подробна пътна карта, касаеща съдебните реформи, като на първо място поставяме закона за антикорупция по високите етажи на властта”, уточни той.

„Това, което договаряме като анекс към коалиционното споразумение, не са условия. Това а по-скоро поемане на ангажименти от двете страни. Ангажименти, които са с свързани с изпълнение на реформи, които действително трябва да се случат и които по една или друга причина са забавени. Идеята е след 6 месеца да правим преглед на постигнатото, да набелязваме нови мерки за ускоряване на темповете, там където не сме доволни от темпа на развитие на реформите, така че това е един допълнителен ангажимент, който поема и ГЕРБ, и РБ”, заяви Христов.

Той посочи, че от Р Б ще се съобразят и с предложения на ДСБ въпреки решението им да излязат в опозиция. „Ние ще подкрепим предложенията, които са в полза на Реформаторския блок, независимо от къде идват, стига да са разумни и са в полза най-вече на нашите избиратели и на обществото, ние ще ги приемем – няма никакъв проблем”, заяви той.

Попитан дали ДСБ ще бъдат изключени от управлението Христов отговори: „Не, ние нямаме намерение никого да изключваме, ние не сме призовавали никой да напуска РБ и не гоним никого. Всеки има право да подпише”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини