Депутатите приеха Националната здравна стратегия 2014-2020

Депутатите приеха Националната здравна стратегия 2014-2020, предаде „Фокус“.

„За“ стратегията гласуваха 103 народни представили „против“ – 27 и „въздържали се“ – 15, с което тя беше приета. Основните мерки в стратегията са насочени към подобряване на достъпа до здравеопазване и преодоляване на здравните неравенства. В нея е предвидено оптимизиране на болничната и извънболничната помощ, както и развитие на електронното здравеопазване.

Сред целите на стратегията са снижаване на смъртността при децата от 1-9-годишна възраст, както и при подрастващите от 10 до 19 години. Три са основните приоритети на стратегията – създаване на условия здраве за всички през целия живот, развитие и управление на справедлива, устойчива и ефективна здравна система, ориентирана към качество и резултати. Приоритет в рамковия документ е и укрепване на капацитета на общественото здравеопазване. В рамките на дебатите народният представител от ПГ на ДПС Хасан Адемов заяви, че това, което се нарича здравна реформа се заключва в преследване не на здравни цели, а на фискални.

Депутатът Тунчер Кърджалиев посочи, че ПГ на ДПС няма да подкрепи рамковия документ, защото инструментите, с които трябва да бъде приложен, не са подходящи за България. Народният представител от ПГ на „БСП лява България“ Михаил Миков посочи, че в стратегията има общи приказки. Народният представител от ПГ на ГЕРБ Семир Абу Мелих призова тя да бъде подкрепена, защото България има нужда от евросредства.

Той заяви, че ако не е бил от управляващото мнозинство е щял да гласува против. В отрицателен вот народният представител от ПГ на „БСП лява България“ Таско Ерменков заяви, че тази стратегия наистина е важна, за да се продължат строително-ремонтни дейности в болниците.

„Да приемаме неща, които нямат нищо общо с подобряването на здравната услуга. Той посочи, че в нея има екзотични неща от гледна точка на законодателството. „Гласувахме с ясното съзнание, че такива документи не трябва да се допускат“, заяви Ерменков. Георги Гьоков от ПГ на „БСП лява България“ в отрицателен вот заяви, че тази стратегия има доста неточности и пропуски. В лично обяснение Семир Абу Мелих добави:

"Тази стратегия и вашата стратегия са едни и същи. Целта от стратегията е усвояване на евросредства, за да си оправим болниците и нищо лошо няма в това. Рамката, по която се движи българското здравеопазване е объркана. Ако искате да имате прогрес левицата, а не да ми стоите с вашите идеи преди 20 години, трябва да има наистина надграждащ модел. Вие не знаете в миналия мандат каква беше вашата стратегия, copy/paste е всичко“, посочи Семир Абу Мелих.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини