16 млн. лева повече за чистотата в София през следващата година

Столичният общински съвет ще обсъжда и гласува план-сметката за догодина за дейностите по чистотата на София и размера на таксата „битови отпадъци“. Предвидени са 16 милиона лева повече в сравнение с бюджета на тази година. Това обясни заместник-председателят на Комисията по околната среда, земеделие и гори Иван Велков от „Зелените“ пред БНР. Той подчерта, че част от тези 16 милиона лева са за приключване и рекултивация на съществуващи депа и увери, че такса "смет" няма да бъде увеличавана.

Увеличението няма да се усети директно от крайните потребители – бизнес или домакинство. Прекалено е късно за тази година да се правят каквито и да е промени, въпреки призива на премиера от преди месец, каза Велков.

В столична община заложените параметри за тази година по нищо не се отличават от другите, което донякъде дава предвидимост, но в никакъв случай не вдъхва ентусиазъм, защото би могло да са далеч по-смели колегите, които са готвили нещата преди месеци. И за нас като нови общински съветници, които от месец сме част от взимането на крайни решения, остава по-скоро втората фаза – контролиране на изразходваните средства, а не планирането, обясни зам.-шефът на комисията по околната среда.

С бюджет 2016 г. заложените по-високи разходи за тези дейности, свързани със сметосъбирането и сметоизвозването, изглежда като позитивен знак, защото София е в дъното на класациите по чистота на европейски градове, каза още Иван Велков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини