Парламентът свали имунитета на Волен Сидеров

Парламентът даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу лидера на АТАКА Волен Сидеров и по двете искания отправени от главня прокурор на 30 ноември 2015г. , предаде „Фокус” .

В подкрепа на искането гласуваха „119” народни представители, 0 „въздържал се” и само един „против”. Със своето искане, главният прокурор предлага даване на решение за възбуждане на наказателно производство срещу Волен Сидеров, за извършени от него престъпления по чл. 325 ал. 2 от НК и 131 ал. 1 от НК.

Срещу Сидеров са образувани досъдебни производства и по двата случая.
Първият засяга нападението на лидера на АТАКА над журналист от телевизия "Скат" при учредяването на миналото Народно събрание на 21 май 2013 г. Тогава Сидеров отправи обиди и заплахи към журналиста, хвана ръцете му и избута микрофона му, като настояваше за извинение за думи на собственика на телевизията - по това време Валери Симеонов, който в момента е съпредседател на Патриотичния фронт. Случаят доби популярност като „Извини се, бе”. В искането на главния прокурот по случая се посочва, че събраните доказателства свидетелстват за нанасяне на телесна повреда на полицейски служител, при и по повод на изпълнението на служебните му задължения.

Във второто искане се посочва, че Волен Сидеров е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. То е свързано със сблъсъци от 17 май 2011 г. в Батак, на площад "Освобождение", по време на тържествата, посветени на 135-годишнината от Априлската епопея. Тогава Сидеров се качи на трибуната и отскубна кабелите за озвучаването. Според прокуратурата в случая става въпрос за хулиганство, извършено с особена дързост, и нанасяне на телесна повреда на полицейски служител при и по повод изпълнение на службата му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини