Златният венец, върнат в България от САЩ, разбуни историците - спор дали е тракийски, или троянски

Спецове: Короната е 12 века по-стара от първата оценка

Украшението не било от траките,  а от времето на Хубавата Елена, смятат експерти

Яростна научна дискусия се разрази вчера между специалистите на Националния исторически музей (НИМ) и техни колеги от столични музеи относно възрастта на златния царски тракийски венец, който завчера бе дарен на директора на НИМ Божидар Димитров, а той на свой ред го връчи на музея.

Както е известно, първоначално той бе датиран в I в. пр.н.е. Ред специалисти по бронзовата и ранножелязната епоха обаче твърдят, че венецът е с 1200 години по-стар. Носещата златни листа лента при всички известни досега тракийски венци от V–I в. пр.н.е. е оформена като обла златна клонка, а при новопостъпилия венец е елипсовидна плоска лента, каквито има при златните венци от времето на Троянската война в областта на града на Приам, Хектор и Хубавата Елена.

Известно е, че много вождове на тракийските племена са били наемани на страната на Троя в десетгодишната война. Един от тях - цар Рез, дори е бил убит от Одисей. Очевидно някой от другите е останал жив и е бил възнаграден със златен троянски венец.

Както „Труд” написа вчера, проф. Божидар Димитров получи антиката като закъснял подарък за 70-ия си рожден ден от бизнесмена колекционер Добромир Петров. Законът за културното наследство обаче не позволява на музейния шеф да притежава културно-исторически ценности, затова дарил венеца на ръководената от него институция. Петров купил венеца от антиквариат в САЩ и притежава всички необходими документи, които му позволили да го внесе в България, уверява проф. Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини