Владислав Горанов за хакерската атака: Ако нямаше нито една електронна услуга на НАП, днес нямаше да имаме този казус

Спецсъдът оправда кмета на Батак

Кога имаме право на обезщетения за безработица

Сграда се срути в Мумбай, четирима души са загинали (СНИМКИ+ВИДЕО)

Пуснаха нов самолет с 6 маршрута от и за Варна

Регистриран е първи случай на морбили в Старозагорско

Експертен център по муковисцидоза заработи в УМБАЛ „Св. Марина“ 40 лекари от различни специалности ще консултират пациенти с рядкото заболяване

Столичната полиция издирва 74-годишна жена

Окръжният съд в Търново е изпълнил препоръките по одитния ангажимент за даване на увереност

Руски туристки намериха писмо в бутилка

Никол Шерцингер – изкусителна сирена в бяло

Пиян катастрофира с АТВ

Морска изложба привлича десетки посетители

Румен Петков: Изтичащият мандат е най-голямата катастрофа за левицата от Освобождението

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Изтеклите данни са на малко над 5 млн. души

Златният венец, върнат в България от САЩ, разбуни историците – спор дали е тракийски, или троянски

Спецове: Короната е 12 века по-стара от първата оценка

Украшението не било от траките,  а от времето на Хубавата Елена, смятат експерти

Яростна научна дискусия се разрази вчера между специалистите на Националния исторически музей (НИМ) и техни колеги от столични музеи относно възрастта на златния царски тракийски венец, който завчера бе дарен на директора на НИМ Божидар Димитров, а той на свой ред го връчи на музея.

Както е известно, първоначално той бе датиран в I в. пр.н.е. Ред специалисти по бронзовата и ранножелязната епоха обаче твърдят, че венецът е с 1200 години по-стар. Носещата златни листа лента при всички известни досега тракийски венци от V–I в. пр.н.е. е оформена като обла златна клонка, а при новопостъпилия венец е елипсовидна плоска лента, каквито има при златните венци от времето на Троянската война в областта на града на Приам, Хектор и Хубавата Елена.

Известно е, че много вождове на тракийските племена са били наемани на страната на Троя в десетгодишната война. Един от тях – цар Рез, дори е бил убит от Одисей. Очевидно някой от другите е останал жив и е бил възнаграден със златен троянски венец.

Както „Труд” написа вчера, проф. Божидар Димитров получи антиката като закъснял подарък за 70-ия си рожден ден от бизнесмена колекционер Добромир Петров. Законът за културното наследство обаче не позволява на музейния шеф да притежава културно-исторически ценности, затова дарил венеца на ръководената от него институция. Петров купил венеца от антиквариат в САЩ и притежава всички необходими документи, които му позволили да го внесе в България, уверява проф. Димитров.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.