Путин: Някой в турското ръководство може да е решил да оближе американците на едно място

С действащото руско ръководство ни е почти невъзможно да се договорим, каза руския президент Владимир Путин на годишната си пресконференция, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус.

„Даже където и когато ние казваме „да“, ние сме съгласни, отстрани или в гръб ни нанасят удар, при това по неразбираеми причини. Затова на държавно ниво не виждам перспективи“., каза той.

„В Турция се извършва „пълзяща ислямизация, от която Ататюрк, навярно, би се обърнал в гроба“, подчертава Путин. Според него страната не е постигнала желаните цели, а само е влошила обстановката.

„Допускам че Анкара е решила да докаже на САЩ и ЕС, че турците са „свои“ ислямисти“, каза още той.

„Те си мислеха, че ще избягаме. Не, Русия не е такава държава. Ние увеличихме присъствието си в Сирия , увеличихме броя на бойната авиация. Там нямаше руски системи за ПВО, а сега там е С-400. Ако по-рано Турция летеше и постоянно нарушаваше въздушното пространство на Сирия, то сега нека летят“, подчерта Путин.

Путин заяви още, че инцидентът с руския самолет Су-24 би могло да е резултат на това, "че някой от турското ръководство решил да оближе американците на едно място", акцентира ТАСС.

"Вие попитахте дали не може да има замесена трета страна - каза руският президент. - Разбирам намека ви. Не знаем това, но ако някой в турското ръководство е решил да оближе американците на едно място, не знам дали правилно са постъпили, или не. Първо, не знам това нужно ли е на американците, или не. Може би е имало уговорки на някакво равнище - "ние ще свалим руския самолет, вие ще си затворите очите", "ние ще влезем, примерно в Ирак и ще окупираме част от Ирак, . Не знам, може да е имало някаква подобна уговорка, не знаем."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят