Порой наводни Карлово

Пожарът в ТЕЦ „Марица изток” е овладян

Над 2 милиона пенсионери ще получат увеличение на пенсиите от 1 юли

Проверяват къщи за гости в Сепарева Баня

Сандански е домакин на конкурс за красота

70-годишен авджия простреля колега по време на нощен лов в Сливенско

Енджи Касабие с още един аборт след загубата на близнаците

Арестуваха издирван за изнасилване мъж в Елин Пелин

Градушка с размера на портокал падна в Сърбия

Взрив във военен склад в Казахстан наложи евакуация на населението

НАСА потвърди откритието на високо съдържание на метан в атмосферата на Марс

Пожар гори в ТЕЦ „Марица Изток 2” МВР: Няма данни за пострадали и загинали хора

Йоанна Драгнева в очакване

Над 40 трафиканти бяха арестувани в цяла Европа през 2017 г. при международната операция „Халифакс”

Президентът Радев в Женева: Защитата на човешките права е непостижима без дълготраен мир и устойчиво развитие

Дават 100 млн. лв. на общините за ВиК-проекти

100 млн. лв. са предвидени догодина за финансиране на ВиК-проекти на общините в България, съобщи в Русе зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Ще се предоставят средства за инвестиционни проучвания и предложения, включително и на неодобрени в предишния програмен период.

Общините и малките населени места ще разчитат на още 20 млн. лв. от инвестиционната програма на МРРБ и предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/. Местните власти могат да кандидатстват с проекти и по ОП „Околна среда“.

„Еропейският ресурс за сектор „Води“ не предвижда значителни средства и до 2020 г. секторът трябва да започне да се самоиздържа“, напомни зам.министър Нанков. Инвестициите в рехабилитация и изграждане на нова инфраструктура трябва да осигурят достатъчно количество питейна вода на поносима цена за населението, а пречистването на отпадните води да достигне европейските критерии.

„Нормативната база на водната реформа е уредена и разчита на три основни стълба“, обясни Николай Нанков. Освен публичният характер на всички ВиК-активи като собственост на държавата и общините, са важни сключваните договори за стопанисване, екплоатация и поддръжка на ВиК-системите по области срещу предоставени услуги от водния оператор. Трета стъпка е регионално планиране на инвестициите в сектора.

Зам.министър Нанков присъства на подписания договор между Асоциацията по водоснабдяване и канализация и ВиК-Русе. За срок от 15 г. дружеството трябва да инвестира 38,4 млн.лв. или по 2,5 млн.лв. годишно от печалбата си в изграждането и поддръжката на водни съоръжения, като намали до 36% загубите на вода.

Договорът задължава ВиК ООД да поддържа 32 системи,180 водоизточници, 110 помпени станции, 172 резервоара, 450 км довеждаща канализация, 2000 км водоснабдителна мрежа при вече изградени 1 пречиствателна станция, 4 помпени станции, 240 км мрежа и 16 преливници.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.