Даниел Митов: През 2015 г. България се върна на международната сцена

През 2015 г. България се върна на международната сцена с активни позиции, които защитават националните ни интереси. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов по време на годишната пресконференция на МВнР, предаде "Фокус". Митов каза, че въпреки нестабилността на съседните на България страни, страната ни е успяла да запази стабилността си.

"За първи път България не беше източник на проблеми, а беше доверен партньор", каза Митов. По думите му България си е върнахме доверието на западните ни партньори.

"ЕС и НАТО са силни тогава, когато сме заедно единни солидарни и взимаме солидни решения", заяви министърът на външните работи. По думите му някои от преките резултатите за 2015 година са били, че сме си върнали България на международната сцена с активни позиции, които защитават националните интереси и с това изпълнява един от първите приоритет на кабинета Борисов-запазване на ангажиментите си. Той коментира, че в страната ни са дошли много международни лидери през последната година.

"Всяка една от срещите имаше своя ангажименти и своя резултат", посочи министърът и даде за пример преговорите с американската страна където е било потвърден ангажимента и създаването на 5 работни групи, включително и на такава против тероризма. "Повишихме ролята и видимостта на страната в Европа. България е коректен и предсказуем партньор на НАТО и това беше потвърдено в Уелс. С министерство на отбраната работим за повишаване на отбранителната способност на България", заяви той.

По думите му бежанският натиск е сред най-големите предизвикателства пред ЕС, а България е била от първите, които са посочили, че квотният принцип не работи – нещо,в което много страни с са убедени.

"Ясно заявихме, че страните от ЕС трябва да се работи с връщане на икономическите мигранти. И да се прави ясно разграничение. Европа трябва да започне да контролира своите външни граници ида разбере, че европейските граждани искат да си върнем контрола на границите си", допълни Митов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини