Лозан Панов: Има риск изборът за главен прокурор да остане само с една кандидатура

Българин е загинал при верижна катастрофа в Италия Шестима души са ранени при инцидента

Камелия се пусна чисто гола (СНИМКА)

Сливенската полиция издирва 60-годишен мъж

Венцислав Караджов: Глобата за НАП може да е до 20 млн. лв. и ще е от бюджета ѝ

Луксозните жилища в строеж нараснаха с 44% Повишава се търсенето на домове с 2 и 4 спални

Задържаха мъж, вилнял с брадва и стрелял с пистолет в Белоградчик

Георги Дюлгеров: Разбрах кой съм и какво мога След музиката, метеорологията е другата ми страст, признава поп изпълнителят

Съперничеството между ЦСКА и „Осиек“ – пряко по bTV Action

Турски гранд взима Кешеру

Зоран Заев: България ни помага много в процеса на евроинтеграцията

85-годишен помете пешеходец в Слънчев бряг

Прокуратурата: Събраните доказателства не разколебават предположението, че Кристиян Бойков е извършил хакерската атака Той е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението й в интернет пространството

13-годишно момиче загина в катастрофа край Враца

Доц. Георги Пеехливанов: Зарази дебнат на плажа При поява на течение - вагинално или от уретрата, търсете лекарска помощ

Плевнелиев: Номинацията на Захариева е знак за продължаване на съдебната реформа

Ако номинацията на Екатерина Захариева за правосъден министър получи доверието на парламента, съдебната реформа ще продължи на висока скорост. Това мнение изрази президентът Росен Плевнелиев при посещението си в Смолян, съобщи Дарик.

„Номинацията на Захариева за министър на правосъдието е ясен знак за продължаване на реформата в българското правосъдие чрез диалог и национално отговорен подход чрез институционално сътрудничество на всички-от президента, през министерски съвет, до парламента и съдебната власт“, категоричен бе Плевнелиев.

Според него, само по този начин може да се гарантира продължаването на реформата в сектор правосъдие, като е необходим диалог и съвместните усилия на всички.

„Сигурен съм че с качествата, които Захариева притежава и ако получи подкрепата на българския парламент, реформата в българското правосъдие ще продължи на висока скорост“, допълни президентът.

Плевнелиев изрази съгласие с оценката на Захариева, че това е реформата на реформите в България. „Ако не придвижим реформата напред в българското правосъдие, няма да има работни места, няма да има нови инвестиции, няма как да се развиваме и забогатеем. Правната несигурност е предпоставка да бедност“, добави Плевнелиев.

Той допълни, че има стратегия, която е била подкрепена в Народното събрание, сега имало и и конституционни промени, които са факт. „Продължаваме последователно напред със закона за съдебната власт, с процесуалните закони, ако трябва и с нови промени в конституцията на по-късен етап. Трябва да си даваме сметка, че съдебната реформа има своето много силно международно отражение.

България не е сама в своето усилие да реформира българското правосъдие. Заедно с Европейската комисия, с Венецианската комисия, с държавите наши партньори, членки на Европейският съюз, ще постигнем това, което искаме. Г-жа Захариева има висока международна репутация, тя може да помогне за това“, категоричен бе Росен Плевнелиев. „Няма друга алтернатива, 2016г. трябва да бъде годината на реформата на реформите, а именно реформата в българското правосъдие“, каза още Плевнелиев.

Относно стабилността на правителството, Плевнелиев посъветва, този въпрос да се зададе на министър-председателя, както и на коалиционните партньори. „Това, което на мен ми прави добро впечатление е, че ще бъде направен опит да се актуализира коалиционното споразумение, да се конкретизира, какво трябва да се прави през 2016 г. Да кажа много ясно, нека всички си извадят изводите от двете години на извънредна нестабилност в България, това са годините 2013-а и 2014-а. През тези две години видяхме 5 правителства, 3 парламента и не видяхме инвестиции, не видяхме намаляване на безработицата, не видяхме реформи. Ако няма стабилност, няма как да се случат и реформите. А без реформи не можем да бъдем конкурентоспособни и да се развиваме икономически като нация“, категоричен бе Плевнелиев.

Според него обаче, стабилността не е мантрата, която да реши всички проблеми на държавата. „Стабилност, но и реформи, това трябва да се случи през 2016 г. Нека всички институции се обединим около това „Стабилност и реформи“. Това е моят призив и пожелание за 2016 г.“, каза още държавния глава.

Според него, списъкът с реформите е дълъг и всяка една от тези реформи е национално отговорна, всяка е спешна и важна, стратегическа за България.

Президентът бе в Смолян, за да открие нова производствена база на немската фирма Костал. Заедно със собственика на фирмата Андреас Костал, областния управител Неделко Славов и кмета на Смолян Николай Мелемов, държавният глава преряза лентата на новата производствена мощност.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.