АБВ ще подкрепи Екатерина Захариева за правосъден министър

"От АБВ ще подкрепим Екатерина Захариева. Одобряваме подхода, който тя ни представи днес. Той е много консенсусен". Това каза пред журналисти народният представител и зам.-председател на ПГ на АБВ Мариана Тодорова след срещата на парламентарната група с кандидата за министър на правосъдието Екатерина Захариева, предаде „Фокус”.

„Тя обеща всеки път, когато предлага някакви промени в Закона за съдебната власт, първо да представи проекта за обсъждане в парламента между парламентарните групи и след това да ни предостави готов вариант. Тя обръща подхода. Няма да имаме готови текстове, по които тепърва да се събира консенсус, а предварително ще генерира такъв и след това ще го внесе в народното събрание”, посочи Тодорова. По думите ѝ, другата идея, по която е постигнат частичен консенсус, е одобрението на Съвета за съдебна реформа.

„Той да бъде съставен е идея на АБВ. Имаме малки различия дали това да бъде към правосъдния министър или към Народното събрание, но тепърва предстои да се изясни. Тя обеща също така да бъдат включени и лица от академичните среди, което ще гарантира обективност на съвета и решенията му. Тя оценява положително промените в Конституцията до сега, ще стъпи върху тях и ще предложи нови неща”, допълни още Тодорова. Тя поясни, че АБВ одобрява и позицията на Екатерина Захариева по въпроса за бързото въвеждане на електронното правосъдие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини