На 19 юни 2019 да почерпят

Шофьор помете полицейски шеф на мотор в София

Западът превръща хората в биороботи с айфони

Емил Радев ще е евродепутат от листата на ГЕРБ

Борис Джонсън печели най-много гласове на второто гласуване на депутатите консерватори

Румънец начело на фракцията на Макрон Дачиан Чолош е компромис между Париж и Хага

Солистите Виктор и Евгения: Нашият хор помага да разберете Русия Започна турнето на Кубанския казашки ансамбъл в България

Газ битката САЩ – Русия сваля цената на горивото у нас В хъб “Балкан” се чака, освен руско и азерско гориво, и американски и египетски втечнен газ

Българите никога няма да надхвърлят 7 млн. души По най-лошия сценарий за 80 г. ще се стопим до 2 млн.

Алесандра Амброзио си почива в съседна Гърция

ЕС отложи до октомври решението за започване на преговори с Албания и Северна Македония

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 юни 2019

Купуваме 50% по-малко нови коли от гърците Германците ни изпреварват осем пъти по автомобили

Тръмп: Бих обмислил военно нападение срещу Иран, за да не се сдобие с ядрено оръжие

Образователният министър Красимир Вълчев: Още 113 училища стават иновативни 400 от 2400 школа въвеждат подобрения в преподаването

Варненската „Св. Марина“ връща лекари и пациенти в България

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков отчете на заключителна пресконференция във Варна изпълнението на проект за изграждане и оборудване с най-високотехнологична апаратура на онкологичния и лъчетерапевтичен център в университетската болница „Света Марина”.

С приключването на проекта и въвеждане в експлоатация и на третия линеен ускорител за радиохирургия на практика морската столица се превръща в модерен и високотехнологично оборудван център за лечение на онкологични заболявания, а университетската болница във Варна е единственото лечебно заведение у нас, предлагащо пълен цикъл за диагностика и лечение на най-тежките заболявания. Тя е напълно оборудвана и комплектована за комплексно лечение на онкоболни пациенти, включващо диагностика на туморите с ендоскопски центрове, модерни скенери, ядрено-магнитен резонанс, позитронно-емисионна компютърна томография, собствен циклотронен комплекс, модерна патоанатомия с имунохистохимия и молекулярно-генетичен анализ на туморите, персонализирана медицина, безкръвни хирургични интервенции с 3D лапароскопска апаратура, индивидуализирана химиотерапия и модерно и ефективно лъчелечение. Лекари, специализирали и работили в целия свят консултират и лекуват пациентите във Варна.

Лъчетерапевтичният център в „Св. Марина“ е единственият център в България с 3 линейни ускорителя от най-високо поколение. Двата ускорителя приемат и лекуват пациенти от април 2015г. Третият линеен ускорител, който предстои да започне да работи с пациенти в началото на 2016г. е високотехнологичен линеен ускорител с възможност за радиохирургия, единствен по рода си в страната, който съчетава всички възможности на линеен ускорител, кибер нож и гама нож. Това е именно апаратът, заради който много български пациенти пътуваха за лечение в чужбина. Сега университетската болница „Св. Марина“ във Варна може да приеме тези пациенти, а лечението им е напълно безплатно, покрито от здравните им осигуровки.

Друга стратегическа придобивка за университетската болница „Св. Марина“ във Варна е най-модерния стерилизационен център в България, който разполага с разнообразни машини за стерилизация и дезинфекция на материали, хирургически инструменти и ендоскопска апаратура и новият апарат за магнитнорезонансна томография от съвсем ново поколение. Той е с двойно по-силно магнитно поле, което позволява повишени диагностични възможности, по-добра пространствена разделителна способност, съкратено време на изследване и като цяло по-добър комфорт за пациента. С този апарат се затваря и цикълът на образната диагностика в УМБАЛ “Св. Марина” така, че в нея вече няма да има диагностична процедура, която да не може да се извърши на присъщото за заведението високо ниво.

Проект BG161PO001/1.1-08/2010/009 „Изграждане на онкологичен и лъчетерапевтичен център „Света Марина” Варна” се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Р България, като общата стойност на инвестицията във Варна възлиза на 24 847 041, 47 лв., от които 20 883 651, 77 лв. – безвъзмездна финансова помощ от ЕФРР.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.