50 000 потребители останаха без ток в Ню Йорк

Верижна катастрофа на АМ „Тракия“ край Стара Загора

Новият шеф на фонд „Земеделие“: Служителите ни са в стрес, само трима от директорите са на работа

Най-малко 32 души са загинали от удари на мълнии в Северна Индия за един ден

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Превозвач заплашва да остави Севлиево без междуградски транспорт Причината - липса на годишни винетки за автобусите

Григор Димитров падна с една позиция в световната ранглиста

Как човек сте, ако нямате селфи с морски пейзаж?

EK разработва пакет с помощи за Ирландия заради Брекзит

63-годишен англичанин се е удавил в морето в Бургас

САЩ ще изпратят астронавти на дългосрочна мисия на Луната

Маскирани нападнаха с пръчки участници в масов протест в Хонконг (ВИДЕО)

Румяна Бъчварова: Израел продължава да рекламира България като туристическа дестинация

Джулиан Асандж ще бъде екстрадиран в САЩ

Кристиян Бойков: Не съм хаквал НАП Цяла България се е обърнала срещу мен, оплака се компютърният специалист, задържан за кибератаката

Отварят радиохирургията във Варна

От началото на 2016 г. радиохирургия за онкоболни пациенти ще се прави и във варненската УМБАЛ „Св. Марина“. Линейният ускорител с кибер и гама ножове вече е доставен и е минал нужните тестове. Той облъчва туморите с точност до 1 мм, а капацитетът му надхвърля нуждите на Североизточна България. С новото попълнение лъчетерапевтичният център в „Св. Марина“ става единственият у нас с 3 линейни ускорителя от високо поколение. Това стана ясно при финализирането на проекта за изграждането на онкокомплекса, в който са вложени 21 млн. лв. по ОП „Регионално развитие“ и още 4 млн. лв. от държавния бюджет.

„Те са част от първия голям инвестиционен проект в здравеопазването за 143 млн. лв., вложени в модернизация на онкологичната помощ. В средата на 2016 г. започваме втори – за Спешната помощ, който е на стойност 160 млн. лв.“, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Според него от идната година за онкологичните дейности няма да се разчита само на клинични пътеки и бюджета на здравните заведения, а ще се заделят и целево средства от бюджета на здравната каса. Освен че е увеличен със 130 млн. лв., има и резерв от над 300 млн. лв., посочи Шарков.

Според него през следващите години бюджетът ще трябва да предвиди и пари за поддръжка и обновяване на високотехнологичната апаратура. Шарков заяви, че дълговете на болниците са се увеличили с 1% спрямо миналата година, като част от сумите били натрупани от съфинансиране на европроекти. Конкретна сума обаче зам.-министърът отказа да назове.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.