Отварят радиохирургията във Варна

От началото на 2016 г. радиохирургия за онкоболни пациенти ще се прави и във варненската УМБАЛ "Св. Марина". Линейният ускорител с кибер и гама ножове вече е доставен и е минал нужните тестове. Той облъчва туморите с точност до 1 мм, а капацитетът му надхвърля нуждите на Североизточна България. С новото попълнение лъчетерапевтичният център в "Св. Марина" става единственият у нас с 3 линейни ускорителя от високо поколение. Това стана ясно при финализирането на проекта за изграждането на онкокомплекса, в който са вложени 21 млн. лв. по ОП "Регионално развитие" и още 4 млн. лв. от държавния бюджет.

"Те са част от първия голям инвестиционен проект в здравеопазването за 143 млн. лв., вложени в модернизация на онкологичната помощ. В средата на 2016 г. започваме втори - за Спешната помощ, който е на стойност 160 млн. лв.", заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Според него от идната година за онкологичните дейности няма да се разчита само на клинични пътеки и бюджета на здравните заведения, а ще се заделят и целево средства от бюджета на здравната каса. Освен че е увеличен със 130 млн. лв., има и резерв от над 300 млн. лв., посочи Шарков.

Според него през следващите години бюджетът ще трябва да предвиди и пари за поддръжка и обновяване на високотехнологичната апаратура. Шарков заяви, че дълговете на болниците са се увеличили с 1% спрямо миналата година, като част от сумите били натрупани от съфинансиране на европроекти. Конкретна сума обаче зам.-министърът отказа да назове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони