Земетресение край Кърджали

Ердоган потвърди готовността на Анкара за военна операция в Северна Сирия

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу демонстранти

Министър Ангелкова: Културно-историческият туризъм е стимул за вътрешните пътувания и икономиката

Иранският външен министър: Не съм сигурен, че можем да избегнем война

Даниел Панов откри уникалния цветен часовник във Велико Търново Съоръжението е дарение от Ротари клуб

Трусовете в Албания напукаха стотици блокове и къщи (ВИДЕО)

Ансамбълът ни спечели сребро във финала с пет топки на световното в Баку

Ердоган: Съветът за сигурност на ООН не може да реши израелския въпрос

Боровинките имат антиракови качества Малките плодчета заслужено са причислени към суперхраните

Започна плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

Уникален слънчев часовник показва времето в Банско

Вицепрезидентът на 22 септември: Трябват ни същата увереност и воля на дедите ни отпреди 111 г.

Теменужка Петкова: Либерализацията на пазара няма да оскъпи електроенергията

Деца монтираха табели с еко-послания на дърветата в НП “Пирин“

Даниел Панов: „Финансовото състояние на Общината Велико Търново е стабилно, всичко останало е спекулация”

Финансовото състояние на Община Велико Търново е стабилно. Това обяви кметът на болярския град Даниел Панов пред Общинския съвет.

Градоначалникът призова политическите си опоненти да ограничат спекулациите по темата за касовото изпълнение на Бюджет 2015 за деветмесечието, приходите и разходите. Даниел Панов обясни, че моментният дисбаланс в никакъв случай не може да бъде наричан свръх-дефицит. Наличието му е свързано с процеса на разплащанията по големите европейски проекти, които бяха реализирани в старопрестолния град през последните шест месеца.

Управникът припомни, че през есента във Велико Търново бе открит Комплексният онкологичен център, в чиято модернизация бяха вложени 10,7 милиона лева. 6,5 милиона лева бе безвъзмездната финансова помощ от Европейския съюз, а за собствения си принос от 4,2 милиона лева Община Велико Търново изплаща дългосрочен заем по фонд „ФЛАГ”, който трябва да бъде върнат до 2020 г. На финален етап е и проектът за Регионално депо за управление на битовите отпадъци на стойност от 33 милиона лева. За да покрие авансовите плащания към изпълнителите, Община Велико Търново има изтеглен краткосрочен заем с цел „мостово финансиране” от 5 милиона лева, също от фонд „ФЛАГ”. Той ще бъде върнат веднага след постъпване на последните плащания от Управляващия орган. Все още не са изцяло разплатени и средствата за голямото обновяване на градската среда по проект „Град Велико Търново – зелена и достъпна балканска столица на културния туризъм” на обща стойност от 7,2 милиона лева.

Даниел Панов допълни, че през годината бе реализиран голям проект за реконструкция на градската инфраструктура, финансиран с 2 милиона лева от Републиканския бюджет. Още около 600 000 лева са осигурени за ремонта на прекия път към Дебелец. Кметът на Велико Търново подчерта, че един от мотивите на правителството за отпускане на средствата е дългосрочната финансова стабилност на общината.

„С добри темпове върви и събираемостта на местните данъци и такси”, каза още Даниел Панов.

По думите му за деветмесечието на годината събраните постъпления са с 1,3 милиона лева повече спрямо същия период на миналата година и общата им стойност е над 13 милиона лева. Към 30 септември заложеният годишен план е изпълнен на 88%. На 2,1 милиона лева възлизат и внесените „недобори”, като увеличението спрямо периода януари-септември 2014 г. е с 300 000 лева. Очакванията са, че в края на финансовата година планираните местни приходи ще бъдат изпълнени на 100%.

„Регулярно се предприемат мерки за оптимизиране на разходите от второстепенните разпоредители с кредити, които се отнасят към консолидирания бюджет на Община Велико Търново”, категоричен е Панов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.