Свобода за 14 митничари, „трайно вземащи подкупи“ (обзор)

14-те митничари, задържани за корупция на ГКПП-Капитан Андреево са вземали трайно подкупи от автомобили, автобуси и тирове, които преминавали границата. Това съобщи вчера съдия Иво Хинов и пусна под гаранция митническите служители. Четирима от тях ще платят за свободата си 20 000 лв., осем по 10 000 лв. и двама по 5000 лв.

В неделя при спецакция бяха заловени общо 33-ма митничари. От тях на 22-ма са повдигнати обвинения за участие в престъпна банда, събирала рушвети.

Съдия Хинов изтъкна, че различната валута, открита в домовете на митничарите, няма законен произход. Въпреки това той прецени, че няма опасност те да се укрият. 12 от тях декларираха, че имат високо кръвно или диабет. “Прибирането на подкупи на ГКПП-Капитан Андреево е било широко разпространено и не само сред обвиняемите по това дело”, заключи Хинов.

В сряда вечерта спецпрокурорите Андрей Андреев и Ирина Арменова настояха митничарите да останат за постоянно в ареста. Те се позоваха на свидетелски показания на местен търговец и шофьор на ТИР, които били рекетирани системно от 2 до 300 евро. Спецченгета от ГДБОП, ДАНС и дори началникът на митница Свиленград Юлиан Мирков потвърдили за корупционната схема. “Възможно е да окажат натиск върху свидетели. Ще протестираме решението на съда”, обявиха от спецпрокуратурата.

“Обменях евро, долари и британски лири, за да пазарувам коледни подаръци в Гърция”, обясни митничарят Георги Грамелов. Колегата му Стоян Кръстев се оправда, че откритите у него щатски долари и евро били от студентска бригада на децата му. “Нормално е да имам 6000 лв. вкъщи. Синът ми учи в Брюксел и това са разходи”, заяви още инспектор Николай Колев. Според защитниците им бос на бандата бил бившият зам.-шеф на свиленградската митница Георги Костадинов, който м.г. беше арестуван за наркотици, после оневинен и върнат на работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право