Старейшините в Пловдив свалиха с пълно единодушие данък МПС

Общинските съветници в Пловдив свалиха с пълно единодушие данъците за леките автомобили и камионите, като всичките 47 старейшини гласуваха "за" предложението на кмета Иван Тотев (ГЕРБ) за новите ставки на налога за МПС-та.

В дебатите преди самото гласуване от групите на Патриотичния фронт и ПП "Съюз за Пловдив" настояха за още по-ниски ставки от предложените от градоначалника, но те събраха достатъчно подкрепа от съветниците от останалите политически сили и не минаха при гласуването.

При гласуване на предложението на кмета Тотев нито един старейшина от опозиция не бе "въздържал се" или "против", от което над 120 000 пловдивчани собственици на МПС-та от най-масовите класове ще плащат по-ниски данъци през 2016 г.

За колите с мощност от 37 до 55 kW налогът ще падне с 9%, за тези от 55 до 74 kW - с 10%, за МПС-ата с мощност от 74 до 110 kW - с 12,71%, а за товарните автомобили и камиони - с 12%. Заради по-ниските данъци в общинската хазна ще влязат с 844 780 лв. по-малко пари в сравнение с 2015 г. - 14 154 220 лв. вместо 15 млн.лв., но дупката в бюджета ще бъде запълнена от няколко компенсационни мерки, гласувани от общинските съветници. Първата от тях влиза в сила още от 1 януари и касае увеличаване с 10 лв. на санкцията с т.нар. "скоби" за неправилно паркиралите МПС-та - от 20 на 30 лв. С 29 гласа "за" мина и другото предложение на общинската администрация за вдигане цената на престоя в "синята зона" от 1 на 1,50 лв./час и увеличаване на работното й време с включването на съботите към делничните дни от понеделник до петък, но то влиза в сила от 1 юни.

Непроменени остават всички останали местни данъци и такси начело с налога за недвижими имоти и ТБО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони