Владислав Горанов за хакерската атака: Ако нямаше нито една електронна услуга на НАП, днес нямаше да имаме този казус

Спецсъдът оправда кмета на Батак

Кога имаме право на обезщетения за безработица

Сграда се срути в Мумбай, четирима души са загинали (СНИМКИ+ВИДЕО)

Пуснаха нов самолет с 6 маршрута от и за Варна

Регистриран е първи случай на морбили в Старозагорско

Експертен център по муковисцидоза заработи в УМБАЛ „Св. Марина“ 40 лекари от различни специалности ще консултират пациенти с рядкото заболяване

Столичната полиция издирва 74-годишна жена

Окръжният съд в Търново е изпълнил препоръките по одитния ангажимент за даване на увереност

Руски туристки намериха писмо в бутилка

Никол Шерцингер – изкусителна сирена в бяло

Пиян катастрофира с АТВ

Морска изложба привлича десетки посетители

Румен Петков: Изтичащият мандат е най-голямата катастрофа за левицата от Освобождението

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Изтеклите данни са на малко над 5 млн. души

Нова технология вещае края на компютърните пароли

Стартираща компания за киберсигурност, която предвещава края на паролите, е получила 350 000 лири от водещ британски инвеститор, пише „The Telegraph“, цитирана от агенция „Фокус“.

Основаната в Единбург AimBrain разработва свързани със сигурността технологии, базирани на поведенческа биометрия. Софтуерът й проследява и запаметява начина, по който човек взаимодейства с мобилни устройства – от скорост на писане до сила на натиск и мяста върху екрана, където се правят плъзгащи движения.

Разполагайки с тази информация, машината може да идентифицира самоличността и да блокира достъпа на неоторизирани потребители, служещи си с открадната парола. Това означава още, че няма да е необходимо хората – от търговци, използващи системи с висока степен на защита, до клиенти, извършващи мобилно банкиране, да въвеждат повторно паролите си, за да поддържат сесията активна.

“Обикновено хората трябва да избират между удобството и сигурността. Това е грешен подход. Визията ни за бъдещето е, че всяко устройство, с което взимодействаме ще знае кои сме и просто ще функционира. Няма да има нужда да помним пароли”, казва Андриус Сутас, един от основателите и изпълнителен директор на AimBrain.

Проследяващият поведение софтуер функционира най-ефективно при продължителна активност, а не при регистрация, но AimBrain ще включи възможност за лицево разпознаване следващата година, за да замести паролите.

“Не смятам, че паролите напълно ще изчезнат. Начинът им на използване обаче определено ще се промени – избирането на 15 случайни знака ще стане напълно излишно”, казва съоснователят Алесис Новик.

Изчислява се, че киберпрестъпленията костват на глобалната икономика 445 милиарда долара всяка година. Сутас посочва, че AimBrain не би могла да предотврати хакерските атаки срещу водещи световни компании, но би могла да предотврати използването на откраднатите от престъпниците пароли.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.