Приключи голямото броене на бюлетини: Изборът на съветници в Сливен е законен

Решението на ОИК-Сливен за избор на общински съветници е законосъобразно - реши Административният съд в областния град. В изборния процес не са установени сериозни нарушения, нито такива, от които да не може да се установи какъв е действителният вот на избирателите - посочва съдът.

Изборът на съветници бе оспорен с 9 жалби на кандидати за властта и на партии, сред които АБВ, НФСБ, местните коалиции "Съюз за Сливен" и "ВМРО-Св.Георги Победеносец". Голямото, повторно броене на бюлетините от 185-те секционни избирателни комисии продължи повече от месец.

12 вещи лица изготвиха съдебно-техническата експертиза от над 150 страници, с която отговориха на над 20 въпроса от жалбоподателите за допуснати нарушения. Експертизата установи, че действителните бюлетини за съветници са 43 812 или със 775 по-малко от отчетения брой по протокол.

Други 523 бюлетини, отговарящи на изискванията за действителност, са намерени с горен отрязък. При разпределението на мандатите не са допуснати нарушения, тъй като избраните на 25 октомври кандидати за съветници са събрали подкрепа над определената квота.

Любопитна подробност е, че при повторното броене за повечето жалбоподатели бяха отчетени по-малко на брой, макар и неголямо число, действителни бюлетини от тези по протокол. По-голяма се оказа разликата за двете партии с най-високи изборни резултати: при повторното преброяване действителните гласове за ГЕРБ и за БСП се оказаха с по 200-ина по-малко от вписаните по протокол.

Административният съд осъди жалбоподателите да заплатят направените разноски по делото, както следва: на БСП – 498,75 лв., на ГЕРБ – 704,10 лв., З.К.К. – 300,00 лв., на К.П.Д. – 524,17 лв. Трима от жалбоподателите ще трябва да довнесат и по 25,70 лв. за направените разходи за консумативи. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

41-те мандата в новия общински съвет на Сливен бяха разпределени между 10 различни политически сили. Управляващата ГЕРБ има 11 съветника, опозицията БСП - 10, Реформаторския блок - 4. Трима съветника има Движение "Обединени региони", а по 2-ма - Народен съюз, "Единни за Сливен", "Съюз за Сливен", "Свети Георги Победоносец" и ДПС. "Движение 21" има 1 представител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони