Заловиха младежи, крали гориво от пътно-строителна машина Злосторниците признали за деянието

Прибраха в психиатрия агресивен мъж Софиянецът буйствал в жилище и срещу полицаи в Свищов

Галина Георгиева е избрана за член на СЕМ от квотата на Народното събрание

Росен Бъчваров: Пробойната в системата на НАП вече е запушена

Гордън Рамзи отслабнал с 25 кг, след като спрял млечните продукти

Боил Банов: Ремонтът на Ларгото ще струва около 10 000 лева

Валери Симеонов: От НФСБ сме против машинното и електронното гласуване

Гладен човек с пет букви?

Музеят в Търново отбелязва 182 години от рождението на Васил Левски Показват изложба с документи и вещи на Апостола

Урсула фон дер Лайен: Впечатленията ми от българите са перфектни

Явор Колев, ГДБОП: Има задържан за хакерските атаки срещу НАП Заподозреният не е руски гражданин, обясни шефът на отдел „Киберпрестъпност”

Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ на Обединени патриоти, пред „Труд“: Не сме счупили коалицията, това е последен шанс за съществуването й

Част от стара къща се срути в София

Анегрет Крамп-Каренбауер е новият военен министър на Германия

Камарата на представителите на САЩ осъди расистките коментари на Тръмп

Корман Исмаилов: На Захариева трябва да й се даде тласък, гръб и воля, за да продължи започнатото

Аз съм с убеждението, че на Екатерина Захариева трябва да й се даде достатъчно тласък, гръб и воля, за да продължи започнатото. РБ ще гласува „за” и ще я подкрепи.

Това заяви пред bTV Корман Исмаилов, зам.-председател на парламентарната група на Реформаторския блок и председател на партия „Свобода и достойнство”.

„Вярвам, че новата министърка вече на ниво Закона за съдебната власт, процесуалните закони, ако тя успее да събере враждуващите страни на по-експертно, професионално ниво, да се потърси максимално широк консенсус и, ако постигнатото с този консенсус пак реферира обратно към Конституцията, да отидем към нови промени в Конституцията. Конституцията не е свещена крава, очакванията най-вече като резултати в тази много сериозна, проблемна сфера са много високи“, коментира Исмаилов.

„Аз й казах, че ще имаме към нея високи очаквания и този кредит, който даваме, много бързо може да се изчерпи”, допълни още той.

„Ще продължаваме усилията си за запазване единството и целостта на Реформаторския блок докрай. За нас винаги е било важно, че блокът когато е единен, той е много по-силен и че отделните партии трябва да допринасят за блока, да вливат в него, отколкото да черпят и да дърпат от него за тяснопартийните си интереси. Точно това се получи и продължава да ескалира и доведе до ситуацията, в която сме днес.

В момента става въпрос за усилване на акцентите на някои от приоритетите, които са заложени. Това е наше решение като блок. Не става въпрос за преподписване като блок с ГЕРБ, ще има едно преформатиране на парламентарното мнозинство, според нас. И това, което ние ще договорим с ГЕРБ, тъй като само нашите гласове и на ГЕРБ не стигат, в момента имаме и една малка правителствена криза, бих казал. Гласуването на нов министър донякъде е и вот на доверие или недоверие към кабинета”, коментира Исмаилов.

Според него външни фактори донякъде катализират и процесите в Реформаторския блок – „Има конкурентни партии на РБ, които отвън или отвътре в правителството имат апетити за власт, бяхме свидетели на много тежки и брутални атаки, които продължават към Реформаторсикя блок и негови представители в Изпълнителната власт, от Пеевските медии, от БСП, от ДПС, понякога и от ПФ, в това число и от ГЕРБ.

При тази сложна конструкция и когато зависи, както премиерът в момента говори за стабилност, трябва при положение, че от 23 една група от народни представители, довчера подкрепящи кабинета, отиват в опозиция и то към момента не е ясно точно колко, трябва да се гарантира едно стабилно парламентарно мнозинство.

В резултат на нашите преговори с ГЕРБ, ако постигнем съгласие по този документ, този документ трябва да получи подкрепата от страна на ПФ, в момента и при тях има криза, от друга страна факторът АБВ, който участва пряко в изпълнителната власт, има заявки на едно стопляне на отношението към кабинета от част от групата на БДЦ.

Ние в момента разговаряме с ГЕРБ на база на това, което имаме като коалиционно споразумение и програмна декларация. В момента формулата става още по-трудна, така че в идните дни предстои да се изчистят тези приоритети.

След една година управление трябваше да се направи много детайлен анализ на постигнатото по сектори, на постигнатото и на непостигнатото, но тази криза малко сгъсти графика и повиши напрежението, както вътре в РБ, така и между ГЕРБ и РБ.

Ние сме на позицията, че трябва да запазим целостта на Реформаторския блок, вярвайки, че колкото е по-цял и единен, толкова е по-силен. В момента имаме проблем с тази единност и цялост.

За нас това е приоритет и това е важно, ако допуснем разпада на РБ, ако разтурим парламентарната група, ако започне още по-силно изостряне на довчера приятелския огън между партиите в Реформаторския блок, това освобождава все повече властово пространство за навлизане на други външни фактори, за повишаване на тяхната тежест и роля .- на ПФ, на фактори по-насипни в лицето на БДЦ, и тежестта на ДПС се увеличава.

РБ е много прозрачен, много отворен, той като една мрежа, граждански съвет, партии, независими народни представители. За съжаление някои не успяхме да се консолидираме около по-големите, по-важните неща“, каза още Исмаилов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.