Българин е загинал при верижна катастрофа в Италия Шестима души са ранени при инцидента

Камелия се пусна чисто гола (СНИМКА)

Сливенската полиция издирва 60-годишен мъж

Венцислав Караджов: Глобата за НАП може да е до 20 млн. лв. и ще е от бюджета ѝ

Луксозните жилища в строеж нараснаха с 44% Повишава се търсенето на домове с 2 и 4 спални

Задържаха мъж, вилнял с брадва и стрелял с пистолет в Белоградчик

Георги Дюлгеров: Разбрах кой съм и какво мога След музиката, метеорологията е другата ми страст, признава поп изпълнителят

Съперничеството между ЦСКА и „Осиек“ – пряко по bTV Action

Турски гранд взима Кешеру

Зоран Заев: България ни помага много в процеса на евроинтеграцията

85-годишен помете пешеходец в Слънчев бряг

Прокуратурата: Събраните доказателства не разколебават предположението, че Кристиян Бойков е извършил хакерската атака Той е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението й в интернет пространството

13-годишно момиче загина в катастрофа край Враца

Доц. Георги Пеехливанов: Зарази дебнат на плажа При поява на течение - вагинално или от уретрата, търсете лекарска помощ

Микробус с метамфетамин за 140 млн. долара се блъсна в полицейска кола в Сидни

Обучават студенти медици за реакция в бедствени ситуации

Студентите от Медицинския университет в Пловдив са сред малкото у нас, които се обучават как да реагират в бедствени ситуации. За целта те изучават дисциплината „Медицина на бедствените ситуации“, в която се обучават какви са правилата и начините за оказване на първа помощ при различни бедствия.

„Имаме различни процедури, които трябва постоянно да бъдат опреснявани“, твърди д-р Ростислав Костадинов, преподавател по „Медицина на бедствените ситуации“ в МУ-Пловдив. Той и студенти медици участваха в международен онлайн семинар на Мемориалния център за мир в памет на жертвите на атомната бомба в Нагасаки (Япония), загинали през 1945 г.

Онлайн срещата протече под формата на открито семинарно занятие, по време на което преподаватели и студенти от МУ-Пловдив осъществиха видеовръзка с 81-годишния Йоширо Ямяваки, който е преживял атаката с ядрено оръжие и очевидец на атомните бомбардировки през август 1945 г. в Нагасаки.

„Целта на събитието бе да напомним на нашите студенти, че ядреното оръжие, използвано за неразумни цели води до тежки здравословни последици с поява на лъчева болест у облъчените и до унищожаване на десетки хиляди невинни хора“, коментира зам.-ректорът по международна дейност в МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева. Тя поясни, че в дисциплината „Медицина на бедствените ситуации“ въпросът за пораженията и последиците на ядреното оръжие върху човешкото здраве се разглежда подробно. „При бедствена ситуация като бомбардировката в Нагасаки ресурсите никога недостигат и тогава всеки един от медицинските специалисти трябва да е готов да върши всякакъв вид дейност“, допълни д-р Ростислав Костадинов.

МУ-Пловдив има подписано споразумение за академично сътрудничество с университета в Нагасаки. Онлайн семинарът с очевидци на атомната бомбардировка през август 1945 г. е организирана с любезното съдействие на пловдивски студент, спечелил стипендия за научно-изследователски стаж в Университета в Нагасаки.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.