Обучават студенти медици за реакция в бедствени ситуации

Студентите от Медицинския университет в Пловдив са сред малкото у нас, които се обучават как да реагират в бедствени ситуации. За целта те изучават дисциплината "Медицина на бедствените ситуации", в която се обучават какви са правилата и начините за оказване на първа помощ при различни бедствия.

"Имаме различни процедури, които трябва постоянно да бъдат опреснявани", твърди д-р Ростислав Костадинов, преподавател по "Медицина на бедствените ситуации" в МУ-Пловдив. Той и студенти медици участваха в международен онлайн семинар на Мемориалния център за мир в памет на жертвите на атомната бомба в Нагасаки (Япония), загинали през 1945 г.

Онлайн срещата протече под формата на открито семинарно занятие, по време на което преподаватели и студенти от МУ-Пловдив осъществиха видеовръзка с 81-годишния Йоширо Ямяваки, който е преживял атаката с ядрено оръжие и очевидец на атомните бомбардировки през август 1945 г. в Нагасаки.

"Целта на събитието бе да напомним на нашите студенти, че ядреното оръжие, използвано за неразумни цели води до тежки здравословни последици с поява на лъчева болест у облъчените и до унищожаване на десетки хиляди невинни хора", коментира зам.-ректорът по международна дейност в МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева. Тя поясни, че в дисциплината "Медицина на бедствените ситуации" въпросът за пораженията и последиците на ядреното оръжие върху човешкото здраве се разглежда подробно. "При бедствена ситуация като бомбардировката в Нагасаки ресурсите никога недостигат и тогава всеки един от медицинските специалисти трябва да е готов да върши всякакъв вид дейност", допълни д-р Ростислав Костадинов.

МУ-Пловдив има подписано споразумение за академично сътрудничество с университета в Нагасаки. Онлайн семинарът с очевидци на атомната бомбардировка през август 1945 г. е организирана с любезното съдействие на пловдивски студент, спечелил стипендия за научно-изследователски стаж в Университета в Нагасаки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини